Politika

24 Haziran Seçimlerinde Uygulanacak Uyum Düzenlemeleri Meclis Genel Kurulu'nda Kabul Edildi

Meclis Genel Kurulu’nda 24 Haziran seçimlerine yönelik olarak uygulanacak hükümleri ieçren ayasa değişikliğine yönelik olan teklifin kabul edilerek yasalaştırıldığı belirtildi.

Söz konusu kanunla beraber yurt dışında yaşayan vatandaşların 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçiminde Cumhurbaşkanının birinci turda seçilmemesi durumuda ikinci turda oy kullanılabilmesi amaçlanarak Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da değişiklik yapıldı.

Bununla beraber yurt dışındaki vatandaşlara Türkiye’de oy verme gününde önceki üçüncü güne kadar oylarını kullanabilecekler.

Kanun ile beraber yurt dışındaki seçmenlerin randevu ile oy kullanması usülünden vazgeçilecek ve bunun haricinde yurt dışında yaşayan seçmenlerin YSK tarafından belirlenen oy verme günlerinden kendilerine uygun olan herhangi bir günde oy vermelerine imkan sağlanacak.

Oy kullanma sürelerinin uzun olması sebebiyle uygulamada ortaya çıkan söz konusu zorlukların engellenebilmesi hedeflenerek siyasi partiler yurt dışında her oy verme günü için ayrı bir sandık kurulu üyesi bildirmek zorundalar.

Bu kanun ile beraber Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a uyum amacıyla; Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, Milletvekili Seçimi Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu ve Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nda düzenlemeler yapıldı.

Hükümet sisteminde sert kuvvetler ayrılığı ilkesinin benimsenmesine bağlı kılınarak yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanına ve yasama yetkisinin ise TBMM’ye ait olacağından doları bir kimsenin aynı anda hem Cumhurbaşkanı adayı ve hem de Milletvekilliğine aday olamayacağı ve aday olarak gösterilemeyeceği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı ve Meclis seçimlerinin beş yılda bir aynı günde yapılmasına kesin karar verildi.

Bir kimse ne fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek ve ancak Cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerine yenilenmesi kararına varılır ise Cumhurbaşkanı bir defa daha adaylığını açıklayabilecek.

Cumhurbaşkanının ve Meclis’in görev sürelrinin dolmasından bir önceki son pazar günü oy verme günü olarak açıklandı. Görev süresi ile beraber yapılan bir önceki seçim tarihinin esas alınacağı ve oy verme gününden geriye yönelik olarak hesaplamalarının yapılacağı 60 günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihi olacağı ifade edildi.

Kamupersoneli.net I ANKARA