Politika

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ; "En kısa sürede hepsi gider"

Bakan Bozdağ, Meclis’te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

İstinaf mahkemelerinin kurulmasına yönelik çalışmaların hatırlatılması üzerine Bozdağ, istinafların 2016 yılında faaliyete geçeceğini belirterek, istinafın faaliyete geçmesiyle, ceza davalarının yüzde 91’inin, hukuk davalarının yüzde 89’unun, idari davaların ise yaklaşık yüzde 80’inin istinafta kesinleşeceğini, hem Yargıtay hem de Danıştay’a gelen dosya sayılarında ciddi azalmaların yaşanacağını ifade etti. “20 Temmuz’dan sonra ilk derece mahkemelerinin verdiği kararlar doğrudan istinafa gelmeyecek. Adli tatil var, ondan sonra yeni adli yıl başlayacak.” diyen Bozdağ, “Belki ilk kararlar Eylül’de çıkacak. Yani istinafa dosya, istisnalar olabilir ama Eylül’de gelmeye başlayacak. Orada dosyalar bitip, karara dönüşüp, temyiz edilenlerin Yargıtay ve Danıştaya geçmesi çok az olacak. Neredeyse belki bir yıl içinde Yargıtay ve Danıştaya yok denecek kadar az dosya intikal edecek. Tabi bu kadar büyük bir Yargıtay ve Danıştaya, istinafın faaliyete geçmesinden sonra ihtiyaç kalmadı. Onun için de 3 yıllık geçiş süresi öngörüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Bakan Bozdağ, Yargıtayda daire sayılarının 3 yıl içerisinde azaltılarak, 12 hukuk, 12 ceza dairesi olmak üzere 24’e ineceğini, 300 olan üye sayısının 200’e, Danıştayda 116 olan üye sayısının ise 90’a düşürüleceğini kaydetti. 

“Mevcut üyelerin hepsinin üyelikleri düşecek mi?” sorusu üzerine Bozdağ, “Seçilmiş olanların üyelikleri devam ediyor, diğerlerininki kanunla beraber düşmüş olacak. HSYK mevcutlar içerisinden yeniden seçim yapacak.” karşılığını verdi. 

“Sadece siyaseten söylüyorlar”
Üyelikler konusunda, “Tamamen artık yargı hükümetin eline geçti.” şeklinde eleştiriler yapıldığının anımsatılması üzerine Bakan Bozdağ, “Onu diyenler, dediklerinin yalan olduğunu benim adımı bildikleri gibi biliyorlar. Sadece siyaseten söylüyorlar.” dedi. 

Bakan Bekir Bozdağ, cezaevi ziyaretleri konusundaki bir soruyu da şu yanıtı verdi:
“Cezaevlerine Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nun ziyaretleri var. Onlar gider, ziyaret eder. Onların isme bir müracaatı olduğu zaman, bir isim şikayet ettiği zaman gidip, onu görebilirler ama isme gitmezler, kural olarak. Bu bahsedilenlerin onunla uzaktan yakından ilgisi yok. Bakanlığa yazıyorlar, ‘Ben falanca isimle konuşacağım, görüşeceğim.’ diyorlar. İmzasını da koyuyor, gönderiyor. Ama şimdi bu haber çıkınca kendilerini oradan almak için ‘Biz komisyon’la gittik’… Komisyon’la gitmek ayrı şey, bunlar ayrı şey. Birbirine karıştırıyorlar. Siyaseten başka şeyler söylüyorlar.”  

“En kısa sürede hepsi gider” 
Bekir Bozdağ, “Fezlekelerin hepsi savcılıklara ulaştı mı, ne zaman savcılıklara gönderilecek?” sorusu üzerine, “Yok, daha şu anda bize geldi. 682 dosya geldi, bunlar inceleniyor ve gönderilecek. Bakanlıkta olan dosyaları gönderdik, diğerlerinin de incelemesi hemen yapılıyor, çünkü onların bir usul işlemleri var. Onları yaptıkça göndereceğiz. Şu anda çalışıyorlar, bütün herkes bu işe çalışıyor. En kısa sürede hepsi gider.” diye konuştu. 
“Yargıtay ve Danıştaya ilişkin tasarının Anayasa’ya aykırı olduğu” iddialarına yanıt veren Bozdağ, “Anayasa’ya aykırı herhangi bir durum söz konusu değil, tamamen Anayasa’ya uygun bir düzenleme. Anayasa bu konuları yasa koyucunun takdirine bırakmıştır, dolayısıyla yasa koyucunun takdir alanında olan bir düzenleme yapıyoruz. Yani çok net, Anayasa’nın ilgili maddelerini okursanız, bunların yasayla düzenleneceğini çok açık bir şekilde yazıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

AA | Kamupersoneli.net