Politika

AK Parti ve MHP İttifakında Üçüncü Bir Parti İçin Görünmez Ortaklık İddiası

TBMM’ye sunulacak 26 maddelik paketin içerisinde yer alan maddelere göre yapılacak olan 2019 seçimlerinin oy pusulasında MHP ve AK Parti’nin amblemlerine ortak şekilde yer verileceği ifade edildi. Ancak bunun yanı sıra söz konusu iki partinin uzlaşmaya vardığı ittifak konusunda üçüncü bir partinin ittifaka katılabileceği konuşuluyor. Meclis’te yer alan bu konuyla alakalaı olarak görünmez ortak formülün kullanılacağı iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk adımının atıldığı 16 Nisan’d referanduma sunulan Anayasa değişikliğine göre AK Parti ve MHP sistemlerin yasal konularında uzlaşmaya vardı.

Habertürk’ün haberine göre; TBMM’ye sunulacak 26 maddelik paketin 3 bölümden oluştuğu ifade ediliyor. Söz konusu düzenlemeye göre seçim ittifakı, seçim güvenlikleri ve yerel seçimlerle alakalı olarak maddelere yer veriliyor. Pakette yer almayan ancak siyasi görüşmelerin içerisinde yapılan toplantılarda AK Parti ve MHP ittifakına üçüncü bir partinin katılıp katılmayacağı konusuna ilişkin olarak görünmez ortak formülü iddia ediliyor. Bununla beraber AK Parti ve MHP’nin pusulada ittifak partileri görüneceği ifade edilirken BBP ve küçük partiler ise AK Parti ile yapacakları toplantılarla beraber kontenana göre belirlenecek isimleri AK Parti listelerinden adaylığa sokacakları belirtiliyor.

İTTİFAKIN ADI NETLEŞMEDİ

AK Parti ve MHP arasında 2019 seçimlerinde oluşturulacak ittifakın ismine henüz karar verilmedi. Söz konusu ittifakın adı Ay- Yıldız olmayacağı açıklandı. MHP kaynaklarından gelen bilgilere göre MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için zikredildiğini ifade etti. İttifakın ismi ise Cumhur İttifakı veya milli mutakabat olabileceği üzerinde görüşmeler yapıldığı söz konusu oldu.

Kamupersoneli.net I ANKARA