Politika

Bekir Bozdağ'dan Dokunulmazlıkların Kaldırılması Hakkında Önemli Açıklama

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin, “Eğer milletvekilleri gidip ifade vermiş olsalardı zorla götürülme kararı elbette çıkmazdı ama tutuklama konusu yargının kararı. Tutuklama kararını yargı veriyor. Bizim buna müdahale etme hakkımız yok, doğru da değil. Yargılama sonunda ne karar çıkacağını hepimiz göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplandı. Komisyon, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı alt komisyon raporu üzerinden görüşmeye başladı.

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin tutuklanmasına değinerek, “Milletvekilleri tutuklanmamalı, sonuçta 6 milyon oy almış bir partinin milletvekilleri. Bizim amacımız suçlu bulmak değil, sorunu gidermektir.” dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, “HDP’nin avukatlığını yapıyorsunuz.” diyerek Yılmaz’a tepki gösterdi.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ da AK Parti’li diğer milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine, “Burada konuşulanlara herkesin saygı duyması gerekiyor. Herkes sizin gibi düşünmek zorunda değil.” sözlerini sarfetti.

– “Parti ayrımı yapılmadan dokunulmazlıklar kaldırıldı”

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise HDP milletvekillerinin komisyonda olmasını kendilerinin de arzu ettiğini vurgulayarak, “Parlamentoda bulunmaları önemli, ancak kendileri Meclis çalışmalarına katılmayacaklarını söyledi.” diye konuştu.

Bekir Bozdağ, parlamentonun parti ayrımı yapmadan, 154 milletvekili hakkındaki 810 dosyada dokunulmazlığın kaldırılmasına karar verdiğini anımsattı.

Bunun üzerine bakanlığa gelen dosyaları mahkeme ve savcılıklara gönderdiklerini, savcılıklar ve mahkemelerin de bu dosyalarla ilgili tebligatlar çıkardığını ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

“MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de aralarında bulunduğu bazı milletvekilleri bizzat gidip ifade verdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bizzat savunmasını gönderdi. Gitmeyenler de mazeret bildirdi. Ancak HDP’nin eş genel başkanları ve milletvekilleri savcılıklara gitmeyeceklerini, ifade vermeyeceklerini söylediler.

Yargı kararları eleştirilebilir, en ağır laflar da söylenebilir ama son tahlilde hepimiz, mahkemeler ve adli makamların verdiği kararlara uymak zorundayız. Eğer milletvekilleri gidip ifade vermiş olsalardı zorla götürülme kararı elbette çıkmazdı ama tutuklama konusu yargının kararı. Tutuklama kararını yargı veriyor. Bizim buna müdahale etme hakkımız yok, doğru da değil. Yargılama sonunda ne karar çıkacağını hepimiz göreceğiz.”

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, kimsenin ayrıcalığının olmadığını, milletvekilinin de gidip ifade vermesi gerektiğini, buna itirazlarının bulunmadığını, ancak tutuklamanın istisnai bir durum olduğunu söyledi.

– Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu

Bozdağ, “trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun da ön ödeme kapsamına alınmasına” ilişkin maddeyle ilgili de değerlendirme yaptı.

Tasarıyla, fiilen cezasız bir duruma peşin ceza getirdiklerini belirten Bozdağ, “Çünkü cezanın alt sınırı yok. ‘Bir aya kadar hapis cezası uygulanır’ deniliyor. Bu, kısa süreli bir hapis cezası ve bu da adli para cezasına çevrilebiliyor.” diye konuştu.

Bekir Bozdağ, şöyle devam etti:

“Mevcut madde caydırıcı bir müeyyideye sahip değil, yani cezasızlık var. Hız yapıyor, trafik güvenliğini tehlikeye sokan işler yapıyor; sonuçta dosya açılıyor, bir defa hakimin karşısına çıkıyor, ondan sonra piyasada yok. 600 TL para cezasını da güle oynaya veriyor. Biz bu cezanın alt sınırını 3 ay olarak belirliyoruz. Hem cezada artış yapıyoruz hem de ön ödemede ödenecek para miktarında da artış yapıyoruz. Bir defa yaptı, 2 bin 700 TL fatura gitsin bakalım evine, ondan sonra alkolle araba kullanabiliyor mu, kullanamıyor mu? Kişi, 5 yıl içerisinde bu suçu bir daha işlerse ön ödemeden yararlanamayacak. Ceza alacak ve bundan ailesinin de haberi olacak. Öbüründe çoğunda ailesinin bile haberi olmayabiliyor.”

Adalet Bakanı Bozdağ, hukuk fakültelerinin eğitim süresi ve müfredatı başta olmak üzere; hakim ve savcıların staj ve eğitim konusunu, avukatların stajları ve staj süresindeki şartları ile imkanlarını ele alan tasarının 2017 yılında komisyonda görüşüleceğini söyleyerek, “Bu konuda büyük bir reform hazırlığı içerisindeyiz.” dedi.

Bekir Bozdağ, TCK’nın “çocuğa cinsel istismar” suçunu düzenleyen hükümlerini yeniden ele alacak bir çalışma yaptıracağını ve buna herkesin katkı vermesini sağlayacaklarını ifade etti.

Komisyonda tasarının görüşmeleri sürüyor. 

Kamupersoneli.net / AA