Politika

Canan Kaftancıoğlu Kararı Türk Medyasında Nasıl Yankı Buldu?

Sabah yazarı Engin Ardıç, ilgili  yazısında CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun hapis cezası almasıyla ilgili olarak “CHP’nin Kemalist kanadı Kaftancıoğlu’nun ceza yemesine çok sevindi, çünkü kadın hem Marksist hem Kürtçü. Evet, ne zaman birbirlerine girecekler, merakla bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Alçı:”Kararın,Türkiye’ye zararı dokunacaktır”

HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na yağdırılan 9 yıl 8 ay 20 günlük hapis cezasını “sosyalist Doğu Alman ceza hukuku zihniyeti”nin verdiğini söyledi. Alçı, “Solcu da olsa sağcı da olsa özgürlükçü-sol ya da özgürlükçü-sağ olmadıktan sonra böyle bir aşırı sol ya da aşırı sağ anlayışın Türkiye’ye sadece zararı dokunacaktır” dedi. 

Özdil: “Gazilerin protezlerine haciz gönderten Canan Kaftancıoğlu değil miydi?”

Canan Kaftancıoğlu kararına en sert ifadelerle tepki gösteren isim ise hiç şüphesiz Sözcü Yazarı Yılmaz Özdil oldu.Özdil’in yazısında éBarzani’yi Chp kongresinde onur konuğu olarak ağırlayan, Türkiye seninle gurur duyuyor diye alkışlatan, Ankara’ya İstanbul’a Kürdistan bayrağı diktiren, “barutun kokusu düştü burnuma, dört bir yanı istiyorum dibinden patlatayım, tutmak istiyorum Kürdistanımı” diye türküler söyleyen Şivan Perver’e “barış güvercini” muamelesi yapan, Chp mitinginde düet yaptıran, üniformalı teröristleri Habur’da havayi fişeklerle karşılatırken, şehit babasına hapis cezası verdirten, şehit anasını hapis cezasıyla yargılatan, gazilerin protezlerine haciz gönderten Canan Kaftancıoğlu değil miydi?” sözleri dikkat çekti.

Bila: “Taraflı ve siyasi bir karar olduğu açıktır.”

T24 Yazarı Fikret Bila ise kararı “Öz itibariyle, hakaret ettiği ve propaganda yaptığı gerekçesiyle 6 ve 4 yıl önce attığı tweet mesajları nedeniyle 9 yıl 8 ay hapis cezası verilmesi hukuki değil, siyasi bir karardır.CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yumruk atanların serbest bırakıldığı bir ortamda tweet mesajı nedeniyle neredeyse 10 yıl hapis cezası verilmesi en azından orantısız, taraflı ve siyasi bir karar olduğu açıktır.Keza Kaftancıoğlu kararı, cezaların kişiye göre farklı uygulanmaması gerektiği kuralına da aykırı bir durum oluşturdu. Kararın, bireylerin yasa önünde eşitliği ilkesine aykırı bir karar olarak anayasaya aykırılık oluştuğu eleştirileri de yapıldı. Bir hukuk kuralı kişinin özelliğiyle bağlantı kurularak uygulanamaz. Kararın, Kaftancıoğlu’nun CHP İstanbul İl Başkanı olması ve İstanbul seçimlerinde gösterdiği başarı nedeniyle verildiği görüşü, yaygın kabul gören bir görüştür.” cümleleriyle değerlendirdi.

Altaylı : Kaftancıoğlu’na ne yapıldı, ne bekliyor?

Konuya ilişkin hukukçu tespitine de yazısında yer veren HaberTürk Yazarı Fatih Altaylı’nın yazısında ise özellikle şu bölüm sosyal medyada çok konuşuldu; 

Kaftancıoğlu’nu verilen cezanın, normal olup olmadığını ceza hukuku alanındaki görüşlerine ve tarafsızlığına çok değer verdiğim bir hukukçuya, Avukat Rezan Epözdemir’e sordum.

Bana şöyle bir mütalaa verdi:

1) Mahkeme, Türk Ceza Kanunu 62. Maddesi  uyarınca iyi hal indirimi uygulamadı.

2)  Terör propagandası, kamu görevlisine görevinden ötürü hakaret, Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama suçlarını cezaları 2 yılın altında olmasına rağmen ertelenmedi. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmedi.

3) Mahkeme her suç bakımından ceza verirken teşdit uygulaması yaptı, yani alt sınırdan uzaklaştı.

4) Her suçtan verilen ceza ayrı ayrı değerlendirileceğinden ve her suçtan verilen ceza 5 yılın altında olduğundan İstinaf Mahkemesi, sanığın ve avukatının itirazlarını reddederse karar kesinleşecek ve Yargıtay’da temyiz yolu kapalı olacak. (Fakat Adalet Bakanlığı’nın yeni yargı strateji belgesinde bu cezalar bakımından istinafın ret kararına karşı temyiz yolunu açmak gibi bir düşüncesi var. Pakette böyle bir düzenleme olacağı söyleniyor.)

5) İstinaf Mahkemesi itirazı reddederse yani mahkumiyet kararı bu haliyle kesinleşirse, sanık 5275 sayılı kanunun 107,105/a ve 671 sayılı KHK uyarınca şartlı salıverme ve denetimli serbestlikten faydalanmak kaydıyla 3 yıl 1 ay 10 gün cezaevinde iyi halli olarak geçirirse tahliye edilecek.”

Bir Yorum