Politika

CHP Milletvekili Altay: Meclise Ait Sarayların Beştepe'ye Bağlanması Ayıptır

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay geçtiğimiz günlerde yayımlanan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yer alan bazı kararları çok sert bir dille eleştirdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Engin Altay tarafından tepki gösterilen konu ise TBMM idaresinde olan Milli Saraylar Dairesi’ne bağlı saray, köşk, kasır ve Meclis misafirhanelerinin Cumhurbaşkanlığına bağlanmasıydı. Engin Altay tarafından konuya ilişkin yapılmış açıklamaların detaylarını sizlere aktarıyoruz. 

ENGİN ALTAY’DAN SARAYLARIN CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLANMASINA TEPKİ

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay milletvekillerine yönelik yapmış olduğu açıklamalarında Milli Saraylar Dairesi’ne bağlı yapıların Cumhurbaşkanlığı bağlanmasının utanç olduğunu vurguladı.

“Milli sarayların Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verilmesinden maksat, oturduğunuz koltuğun arkasında yazan yazının (‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’) gereğidir; yani, cumhuriyetle birlikte egemenlik saltanattan alınmış, halka, millete verilmiş idi. 600 sayın milletvekillinin aldığı mazbata, millî iradenin onlara verdiği mazbatadır. Millî irade, mazbatanın alındığı gün iradeyi saraya teslim edip etmeyeceğini bugün ortaya koymak durumundadır. Sistem değişmiştir, şudur, budur. Ama bu Meclisin millî sarayları Beştepe’ye bağlaması utançtır, ayıptır, züldür.”

DİĞER PARTİ VEKİLLERİNE DE SORU YÖNELTTİ

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Engin Altay açıklamalarında ayrıca diğer partilerin milletvekillerine de bazı sorular yöneltti. Diğer parti milletvekilleri, 703 sayılı KHK yayımlanarak Cumhurbaşkanlığı’na bağlanan bu saray, köşk, kasır ve Meclis misafirhaneleri hakkında ne düşündüğünü soran Engin Altay “Meclisteki diğer siyasi partilerin de millî sarayların Cumhurbaşkanına bağlanmasıyla ilgili görüşlerini merak ediyorum, eminim kamuoyu da ediyordur. Yani sükût ikrardan gelir. Eğer diğer siyasi partiler bu konuda bir değerlendirme yapmıyorsa ben yapılan tasarrufu tasdik ve kabul ettikleri kanaatini taşırım” ifadelerini kullandı. 

BU ifadelerin ardından ise MHP ve İyi Parti’den bu sözlere yanıt gelmedi. HDP’den ise Ayhan Bilgen söz olarak sadece bu konu üzerinde değil 703 sayılı KHK’da hukuk devletine aykırı çok sayıda karar bulunduğunu ifade ederek şu sözleri söyledi. “Anayasal kurumların kararnameyle değişikliği asla hukuk devletinde olabilecek bir durum değildir. Sadece saraylar konusu değil, birçok başka konu da birkaç gündür kararnamelerle farklı bir statüye kavuşturuluyor. Bu, çok açıkça hukuk devletine aykırı bir tutumdur, yaklaşımdır; doğru bulmuyoruz, partimiz bu yaklaşımı reddediyor”

Kamupersoneli.net – ANKARA