Politika

Cumhurbaşkanı Adaylarına Verilecek Yardımlar Belli Oldu

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), tarafından alınan kararlar neticesinde; 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde cumhurbaşkanı adayı olacak kişilerin alacağı yardım ve bağışlar ile mal bildirimine yönelik  usul ve esaslar belirlendiği duyuruldu.

YSK’nın 335 sayılı kararlarına yönelik olarak; “Cumhurbaşkanı Seçiminde Cumhurbaşkanı Adaylarına Yapılacak Yardım ve Bağışlar ile Adayların Mal Bildirimine İlişkin Usul ve Esasları Gösterir Genelge”, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlük kazandı.

Bununla beraber 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunun 14. maddesi uyarınca adayların yabancı devletlerin yanı sıra uluslararası kuruluşları ile tüzel kişilerden Türk uyrukluğunda olmayan gerçek kişilerden bağışlar ve yardımlardan faydalanamayacakları ifade edildi.

Ayrıca adayların YSK tarafından belirlenen adaylık başvurusu süresi içerisinde mal bildiriminde bulunmak zorunda olacakları ifade edildi. Seçilen adaylarn mal bildirimleri ile seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle beraber Resmi Gazete’de yayımlanacağı belirtiliyor.

He bir kişinin adaylara yapabileceği yardım miktarları her bir tura yönelik olarak en yüksek devlet memuruna mali haklar kapsamında fiilen yapılmakta olan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarını geçemeyeceği ifade ediliyor.

Alınacak olan bağış ve yardımların intikal ve verasetlerden muaf tutulacağı belirtiliyor. Adayların ödünç niteliğinde para kabul edemeyecekleri belirtildi.

YARDIMLAR SEÇİM HESABINA

Söz konusu seçimlerin şeffaflığının sağlanmasına yönelik olarak YSK tarafından belirlenecek tutarların üzerindeki nakdi yardımları adaylaın seçim hesabı olarak kendi adına açtırmaları gereken banka hesabına yatırılacağı ifade edildi.

YSK tarafından belirlenecek tutarların altında kalan nakdi yardımların ise makbuz karşılığında alınacağı ve seçim hesabına aktarılağı belirtildi. Ayrıca alınan bağlışların ve yardımların sadece seçim hazırlığında kullanılacağı ve başka bir amaç ile tahsis edilemeyeceği açıklandı.

Adayların kendilerine, eşlerine ve velayeti altındaki çocuklarına ait olan taşınmaz mallaer ile en yüksek derecede bulunan devlet memuruna yapılan aylık ödemeler ise 11 Bin 4194 Türk Lirası 5 katından ise 57 bin 95 Türk Lirası fazla tutardaki her biri için ayrı olmak koşulu ile para, hisse senetleri ve tahviller ile altınlar ile beraber mücevherat ve diğer taşınır malları, hakları, alacakları, borçları ve gelirleri mal bildiriminin konusuna teşkil edeceği ifade edildi.

Ayrıca genelge ekinde yer alan “Mal Bildirimi Formu” tek nüsha olarak doldurularak  ve tarih belirtilmek adına yönelik olarak imzalanarak adaylık başvurusu süresi içinde kapalı zarfta YSK’ya gönderileceği belirtiliyor.

Kamupersoneli.net I ANKARA