Politika

İstanbul son anket sonuçlarında kim önde? İşte MAK ve Optimar Anket sonuçları

Seçime sayılı günler kala anket şirketleri MAK Danışmanlık ve Optimar Araştırma son anket verilerini vatandaşlarla paylaştı. Peki İstanbul’da kim kazanacak? Ekrem İmamoğlu mu yoksa Binali Yıldım mı önde? Yeniden seçim yapılsa oyunuzu hangi partiden yana kullanırdınız? Araştırma sonuçlarının tüm detayları haberimizde…

23 Haziran’da İstanbul yeniden seçime gidiyor! Tüm Türkiye’nin aklındaki soru ise şu: Ekrem İmamoğlu mu yoksa Binali Yıldırım mı kazanacak? Tabi bu sorunun akabinde seçim öncesi anket sonuçları da oldukça merak ediliyor. İşte güncel analizler ve önde gelen araştırma şirketlerinin hazırladığı anket sonuçları…

TÜM TÜRKİYE’DE GÖZLER YENİDEN İSTANBUL’DA…

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) iptal kararı sonrası Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası geri alındı ve gözler 23 haziranda yapılacak İstanbul seçimlerine çevrildi.

EKREM İMAMOĞLU ANKETLERDE ÖNDE

31 Mart seçimleri için yapılan anketlerin aksine bu sefer yarışı CHP adayı Ekrem İmamoğlu götürüyor.

MAK DANIŞMALIK: EKREM İMAMOĞLU ÖNDE

MAK Danışmanlık Araştırma Şirketi’nin 11 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre 23 Haziran’da CHP adayı Ekrem İmamoğlu, AK Parti adayı Binali Yıldırım’ın 2 puan önünde.

15 ve 20 Mayıs arasında yapılan anketin sonuçlarına göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra İmamoğlu yüzde 50,3, Binali Yıldırım yüzde 48,2 ve Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar yüzde 0,75 oy alacağı öngörülüyor.

OPTİMAR’DAN İDDİALI AÇIKLAMA: İMAMOĞLU 4 PUAN FARKLA ÖNDE

Optimar Araştırma şirketi, 23 Haziran’da yapılacak seçimlerle ilgili yaptığı son ankette CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun yüzde 52 ile Binali Yıldırım’ın dört puan önünde olduğunu ortaya koydu.

Şirketin yönetim kurulu başkanı Hilmi Daşdemir, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) gerekçeli kararının açıklanmasından sonra yapılan yeni araştırmanın da önümüzdeki günlerde sonuçlanacağını belirtti.

VATANDAŞA SORULDU: YSK’NIN KARARINI DOĞRU BULUYOR MUSUNUZ? İŞTE YANITLAR

MAK Danışmanlık Araştırma Şirketi İBB Başkanlığı seçimlerinin yanı sıra, ankete katılanlara YSK’nın İstanbul kararını, adaylar hakkında neler düşündükleri ve yarın seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz gibi sorular yöneltti.

Cevap verenlerin yüzde 47’si YSK’nın kararını doğru bulmazken, 43’de kararın doğu olduğunu ifade etti. Ayrıca ankete katılanların yüzde 79’u 31 Mart’ta destekledikleri adayı desteklemeye devam edeceğini belirtirken, yüzde 13’ü 23 Haziran’da farklı bir aday seçebileceklerini açıkladı.

Size göre 31 Mart’ta İBB Başkanlığı seçimlerinde hile yapıldı mı?

Hayır: 49%

Evet: 43%

Kararsız: 8%

AK Parti adayı Binalı Yıldırım’ın imajı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok olumlu : 12%

Olumlu: 38%

Olumsuz: 25%

Çok olumsuz: 10%

CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun imajı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Çok olumlu : 8%

Olumlu: 45%

Olumsuz: 32%

Çok olumsuz: 10%

31 Mart seçimlerinde İstanbul için tercihinizde ne etkili oldu?

Oy verdiğim aday: 40%

Oy verdiğim siyasi parti: 30%

Ülkenin içinde bulunduğu durum: 10%

Oy verdiğim siyasi partinin rakibine bakarak: 5%

Kararsız: 15%

“Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?

AK Parti 40,7

CHP 28.5

HDP 11.3

MHP 8

İYİ Parti 8

SAADET 1.2

Seçim analisti Filiz Aydın Koç, 31 Mart verilerinden yola çıkarak 23 Haziran’da ortaya çıkabilecek tabloya ilişkin yaptığı açıklamada şu noktalara dikkati çekti:

“ADAY SAYISININ DÜŞMESİ ÖNEMLİ”

“31 Mart’ta İstanbul’da 8’i siyasi parti adayı, 24’ü bağımsız aday olmak üzere toplam 32 aday vardı. Ancak bazı adayların çekilmesi ile aday sayısı düştü. 23 Haziran’a 4’ü siyasi parti 17’si bağımsız olmak üzere 21 aday katılacak. Seçime katılmayan adayların 31 Mart’ta aldığı oy toplamı 90 bin civarında. Bu oyun 23 Haziran’da nasıl dağılacağı önemli. Seçim sonucunu etkileyecek faktörlerden birisi bu.”

“HEDEFTE 475 BİN SEÇMEN VAR”

“Seçim sonucunu katılım oranı etkileyecek. 31 Mart’ta oy kullanmayan seçmen sayısı 1 milyon 700 bin civarında. Katılımın 24 Haziran seçimindeki gibi olacağı varsayımıyla hareket ettiğimizde 23 Haziran’da sandığa gidecek ilave seçmen sayısı 475 bin civarında. Bu seçmenin sandığa gitmesi her iki aday açısından da önem taşıyor
Her ne kadar AKP’nin seçmen listesi üzerinden birebir çalışmayla bu seçmenleri ikna ederek 23 Haziran’da sonuç almayı hedeflediği konuşulsa da bu varsayım doğru çıkmayabilir.”

“Önemli bir bölümünün 31 Mart’ta sandığa gitmeyen “küskün” AKP seçmeni olduğu belirtilen bu seçmenlerin 23 Haziran’da Binali Yıldırım’dan yana tercih koyacağının garantisi yok. Bunun ötesinde 31 Mart’ta Yıldırım’a oy vermiş seçmenlerin bu kez tercihini değiştirmeyeceğinin de garantisi yok.”

“Yıldırım’ın işi kolay değil. Zira 24 Haziran’daki milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhur ittifakının oyu ile kıyaslandığında 400 bin civarında daha az oy aldığı görülüyor. Cumhur İttifakı ilçe belediye başkanlarından ise 38 bin 565 oy eksik aldı. Ekrem İmamoğlu ise 31 Mart’ta Millet İttifakı ilçe belediye başkanlığı toplam oyundan 407 bin 517 oy daha fazla oy aldı. İlçeler bazında bakıldığında da İmamoğlu’nun Cumhur İttifakı’nın kazandığı ilçelerde Millet İttifakı’nın ilçe belediye başkan adaylarına göre oransal olarak oyu daha fazla artırdığı görülüyor.”

“Buradan çıkarılabilecek muhtemel sonuçlar; İmamoğlu’nun şahsına oyların yaklaşık 400 bin olduğu görülüyor ve bu 400 bin oyu rakip seçmenden aldığı rahatlıkla söylenebilir.”

“MAĞDURİYET” AVANTAJI

“Bu seçime damgasını vuracak en önemli unsurlardan birisi “mağduriyet” konusu. Cumhur İttifakı’na oy verenler arasında da mazbatası geri alınarak Ekrem İmamoğlu’nun mağdur edildiğini düşünenler olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra Ekrem İmamoğlu’nun yıldızı 31 Mart gecesinden itibaren yıldızı parladı, tanınırlığı arttı.”

“ÖĞRENCİLERİN GİDİŞİ ETKİLER”

“Üniversitelerin kapanması katılımı olumsuz etkileyecektir. Yaklaşık 500 bin üniversiteli gencin memleketlerine gidecek olması İmamoğlu açısından dezavantaj yaratabilir. Muhalefetin üniversiteli gençleri sandığa taşımak için bir organizasyon yapması önem taşıyor. Tek pusulayla sandığa gidilmesi nedeniyle geçersiz oy sayısında da azalma olacaktır. Geçersiz oyların AKP’nin kazandığı ilçelerde daha yüksek olması nedeni ile AKP lehine azalma olacağını söyleyebiliriz.”

“23 Haziran’da hiç öngörülemeyen bir tablo ortaya çıkabilir. Çünkü YSK’nin seçim iptali kararının seçmene etkisi tahmin edilenin de ötesinde olabilir. İmamoğlu’nun 31 Mart’ta aldığı “kişisel oy” dikkate alındığında kampanya sürecinde partinin değil adayın ön planda olmasının avantaj sağlayacağı rahatlıkla görülebilir.”

Bir Yorum

  1. Bence bu anket sonuçları hep taraflı sonuçlar veriyor. Yani fasafio. İstanbullu seçmen hizmet bekliyorsa, inadı bir yana bırakmalı ve Binali Yıldırım 'a oyunu vermeli. Devletin bütün imkanları yanında olacak ve İstanbul'da yaşayanlar kazanacak. Zaman, parti marti zamanı değil, hizmet zamanı. Sizin için, kendiniz için, çocuklarınız için. Saygı ile…

  2. Bu Saadet partisine de ne oluyor Allah aşkına ? Neyi, hangi oyla, kaç tane oyla alacaksınız ? Okuyup üflemekten hesap mı yapamıyorsunuz yoksa ? Boşa kürek sallamayı bırakın kardeşim. Bitmiş ve tükenmiş bir parti için, inat uğruna Oyları ziyan etmeyin, yazıktır yazık.