Politika

Künyesi Olmayan Seçim Anketi Sonuçlarına Güvenmeyin Uyarısı

Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan seçimlerin tahminlerine yönelik olarak yayınlanan araştırma raporları içerisinde RTÜK ve YSK’nın belirlemiş olduğu TÜAD’ın önerdiği künye bilgisine yer verilmeyen araştırma sonuçlarına güven duyulmaması gerektiğine yer verildi.

Konuyla alakalı olarak TÜAD’dan yapılan açıklama içerisinde ise;

“Özellikle siyasi propaganda amacıyla ortaya çıkan bazı şirketlerin araştırma içeriklerinin, yazılı ve görsel basında yer bulması, tartışmalı yorumlara açık yapıda olması, sektörün itibarına zarar vermektedir.

TÜAD, bu gibi sıkıntıların bütün taraflar açısından kontrol altına alınabilmesi için, ‘Medya ve Reklamda Araştırma Kullanımı Kılavuzu’ hazırlamıştır. Bu bilgiye TÜAD web sayfası üzerinden kolaylıkla ulaşılmaktadır.

TÜAD yönetim kurulu, TÜAD tüzel üyeleri ve TÜAD’ın tüzel üyesi olmayan firmaların kamuoyu ile paylaştıkları seçim tahminlerinin incelemesine dair bir İnceleme Komitesi oluşturmuştur.

İnceleme, seçim tahminlerinin dayandığı araştırmaların finansmanını yapan kuruluş, örneklem planı, araştırma proje ekibi, saha çalışmasının zamanı, saha çalışması uygulama sistemi ve saha çalışması verilerinin kontrolü gibi temel araştırma süreçlerinin ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) profesyonel standartları ve TÜAD’ın Güvenilir Araştırma Belgesi kuralları çerçevesinde değerlendirilmesine dayanacaktır.

Bu süreçte araştırma sonucu yayınlayan firmalarla yapacağımız işbirliğinin, araştırma itibarının yükseltilmesine destek vereceğine inanıyoruz.

İş birliği yapan firmalar ve denetim sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.” ifadeleri yer aldı.

Kamupersoneli.net I ANKARA