Politika

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay: "Kamudaki görevden almalar hassasiyetle yapılmalı"

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, “FETÖ, bundan önce görünen terör örgütleri gibi olsaydı mücadele çok daha kolay olurdu. 79 milyon vatandaşımızdan biraz sabır dilemek zorundayız. Bu mücadele cadı avı gibi değerlendirilememeli.” dedi.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. 

15 Temmuz FETÖ’nün darbe girişiminde Ankara’nın Kazan ilçesinde şehit olanlar için gündem dışı söz alan AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, halkın korkusuzca darbecilerin karşısına dikildiğini belirterek, darbenin önlenmesinde herkesin yaşadığı bir hikaye, nesillerce anlatılacak anılar yaşadığına değindi. 

Ankara’nın merkezinde ve ilçelerinde halkın ve AK Parti teşkilatlarının darbecilere unutulmaz dersler verdiğini belirten Ceylan, Kazanlıların da Akıncı Üssünün önüne giderek uçakların kalkmasına engel olduğunu, biçilmemiş tarlalarını ateşe vererek uçakların görüş alanlarının engellendiğini anlattı.

Darbe teşebbüsünde en çok şehit veren ilin Ankara olduğunu vurgulayan Ceylan, Ankara’ya kahramanlık unvanı verilmesinin uygun olacağını savundu. 

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin toplumsal barışın yeniden tesisine vesile olduğunu belirterek, darbe teşebbüsünde hayatını kaybedenlerin tarihe geçtiğine dikkati çekti. 

Darbeyi engelleyen en önemli faktörün her kesimden insanın kucaklaşması olduğunu vurgulayan Bekaroğlu, en büyük teşekkürü tankların önüne geçen halkın hak ettiğini ifade etti. 

Bekaroğlu, “Aymazlığımızın sonucu elimizden kayıp gitmek üzere olan demokrasiyi halk onlarca şehit vererek geri verdi. Tekrar bize siyasete emanet etti. Şimdi bu felaketi toplumsal barışın kurulması için bir fırsata dönüştürme imkanına sahibiz. Halkımıza olan borcu ancak demokrasiyi yeniden kurarak tesis edebiliriz.” dedi.

Hukuk devletinin yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurgulayan Bekaroğlu, hukuka, hak ve özgürlüklere bağlı kalınarak darbecilerin cezalandırılmasını istedi.

Devletin yeniden eşit yurttaşlık ve liyakata göre inşa edilmesi gerektiğine işaret eden Bekaroğlu, “Sosyal devletin ayağa kaldırıldığı bir ülke olmalı. Din, inanç ve kimlikler siyasetin konusu olmaktan çıkarılmalı. Dinin siyaset, ticaret için kullanılmasına, araç edilmesine hep birlikte son vermeliyiz.” ifadesini kullandı.

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, Türk Silahlı Kuvvetlerin bugün, darbe teşebbüsüne katılan unsurlarının toplam mensuplarına oranının yüzde 1,5 olduğunu açıkladığını hatırlatarak, yaşananların silahlı kuvvetlerin şeffaflıktan uzak olduğundan kaynaklandığını savundu.

“Toplumun bir kısmı şeffaf olmuyorsa o ülkede darbeye heveslenen güç, irade her zaman olacaktır.” diyen Bilgen, güvenlik politikalarının sadece silahlı kuvvetlere devredilmesi yönündeki kararların da gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Bilgen, şunları kaydetti:

“Ortada bir üst akıl varsa, bu üst akıl oyunu kurarken o kalkışmanın başarısızlığa uğrama ihtimali karşısında B ve C planı da yapmış olmalı. Darbecilerin başarısızlık karşısında istediklerini siyasal irade olarak yapıyorsak, o zaman bilerek ya da bilmeyerek üst aklın başka senaryolarına alet oluyoruz. İşkence ve idam darbecilerin yöntemleriyse bu yöntemleri kullanıp kullanmamayı, toplumsal algıyı şekillendirip şekillendirmemeyi bile masaya yatırıp sorgulamak zorundayız.” 

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Suriye’nin Kamışlı kentinde sabah saatlerinde terör örgütü DAEŞ tarafından saldırı düzenlendiğini belirterek, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi. 

Baluken, “Kamışlı’daki saldırı, bu çetelerin tüm insanlığa nasıl tehlike saçtığını bir kez daha ortaya koymuştur. Bugüne kadar IŞİD’e dolaylı ya da direk destek vermiş bütün hükümetleri, güçleri uyarıyoruz; insanlığa karşı suça ortak olmamak için bu vahşi çetelere karşı etkin tutumlar gösterilmesi önemlidir.” dedi. 

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, FETÖ mensuplarının devleti sardığını belirterek, devlet kadrolarına sızan terör örgütü mensuplarının görevlerinden uzaklaştırılmasını desteklediklerin ancak kamudaki görevden almaların hassasiyetle yapılması gerektiğini ifade etti.

Görevden almaların sağlam bilgi ve delile dayanması gerektiğini vurgulayan Akçay, millet ve vatan sevdalısı vatandaşların terör örgütü mensuplarıyla aynı kategoriye sokularak görevden alındığı yönünde kendilerine ulaşan bilgiler olduğunu ve bu durumun halkta huzursuzluk yarattığına işaret etti. 

Akçay, “Görevden almalardaki uygulamalar ve hukuksuz gözaltılar terör örgütüyle mücadeleye, oluşan ortak duygu ve mutabakata gölge düşürmemeli. Suçlu ile suçsuzu ayıracak mekanizmalar bir an önce işletilmeli.” diye konuştu. 

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, FETÖ mensuplarının 50 yıldır devlete sızdığını belirterek, bu örgütle mücadelenin bu yüzden zor olduğunu bildirdi.

İnceöz, şunları kaydetti:

“FETÖ, bundan önce görünen terör örgütleri gibi olsaydı mücadele çok daha kolay olurdu. 79 milyon vatandaşımızdan biraz sabır dilemek zorundayız. Bunlar ayıklanmalılar ki devlet ve demokrasi bundan sonra daha sağlam, etkin olsun. Bu mücadele cadı avı gibi değerlendirilmemeli.” 

Kamupersoneli.net | AA