Politika

Referandum Süreci Bu Hafta Başlayacak

Gelen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, yapılan son toplantılar sonrasında Anayasa değişikliğiyle alakalı olarak bir tarih belirledik. 9 Nisan’da anlaşma yapan Cumhurbaşkanı ve Başbakan, bu konuda uzlaştı.

Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmesiyle alakalı olarak Anayasa değişikliği paketinin referandum sürecinin bu hafta başlayacağı belirlendi.. Ak Parti yetkililerinden alınan bilgilere göre, Başbakan Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen son MKYK toplantısında yapılan değerlendirmelerin hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın görüşmesiyle beraber referandum için 9 Nisan tarihinde karar kalındı.

RESMİ GAZETE YAYIM SÜRECİ TAMAMLANACAK

Parti kurmaylarından alınan bilgilere göre son dakikada sürpriz bir karar değişikliği bulunmadığı taktirde, Cumhurbaşkanı bu hafta kanunu onaylayacak, bu onay ile Resmi gazete’de yayım süreci 3 Şubat itibarıyla sonlanmış olacak. Anayasa değişikliğinin halkoylaması, kanunun Resmi Gazete’de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılacak. Yapılan planlamaya göre bu çerçevede Türkiye 9 Nisan’da referandum için sandık başına gidecek. Halkoylamasında beyaz renk üzerinde “Evet”, kahverengi üzerinde “Hayır” ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulasının ise kullanıma sunulacağı belirlendi. Halkoylamasına katılanlar, üzerinde “tercih” yazan mührü birleşik oy pusulasında tercih ettiği kısmın üzerine basarak oyunu kullanacak. Kullanılan geçerli oyların yarıdan bir fazlasının, “evet” çıkması halinde anayasa değişikliği kabul edilmiş olacak. Aksi durumda anayasa değişikliği reddedilmiş sayılmış olacak.

DESTEK TALEP EDİLECEK

Ana hatlar kesinlik kazanan kampanya stratejisiyle alakalı olarak parti kurmaylarının verdiği cevaplara göre; Ak Parti hukuki ve teknik bir dil yerine halkın anlayacağı siyasi bir dille yeni sistemi seçmene anlatacak. HDP ve CHP’nin yer aldığı, “hayır” cephesinin bileşenlerine dikkat çekilerek seçmenden anayasa değişikliği için destek verdikleri açıklandı.

Mart’ın ilk yarısından itibaren Meclis’te tatil yapılmasını isteyen Ak Parti o tarihten sonra, “tam saha pres” yöntemini uygulanacağı belirlendi. Açılışlar, salon toplantıları, televizyon programlarının ön planda olacağı kampanya sürecinde Ak Parti, kendisinin de sahada olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ile koordineli olarak son 1 ayda miting programlarına ağırlık vereceği belirlendi.

Kamupersoneli.net | ANKARA