Politika

TBMM Genel Kurulunda 671 Sayılı KHK Kabul Edildi

TBMM Genel Kurulunda, 671 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Kurum ve Kuruluşlara İlişkin Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kabul edildi.

KHK görüşmelerinde MHP Grubu adına söz alan Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Genelkurmay Başkanı olabilmek için kuvvet komutanlığı yapmış olma şartının kaldırılmış olmasının üzerinde son derece önemle durulması gerektiğini söyledi.

Parsak, “Kuvvet komutanlığı yapmamış birisinin Genelkurmay Başkanı olabilmesinin, askeri emir komuta zinciri açısından sakıncaları bir yana, kuvvet komutanlığı yapmış olma şartı aranmaksızın her orgeneral ve oramiralin Genelkurmay Başkanı adayı olabilmesi başlı başına büyük sıkıntılar oluşturabilecek hassas bir durumdur. Bu düzenlemeyle Genelkurmay Başkanı olmak isteyen orgeneral ve oramirallerin siyasi davranabilme ihtimalleriyle iktidar partisine yakın olma eğilimlerinin artacağı su götürmez bir gerçektir.” diye konuştu.

-“KHK’lar ve soruşturmalarla çok sayıda mağdur yaratıldı”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da 15 Temmuz darbe girişimine iktidarı muhalefetiyle güç birliği içinde karşı konulduğuna işaret etti.

CHP’nin darbe girişimine karşı durmasının AK Parti iktidarının tüm icraatlarını onayladığı anlamına gelmediğini vurgulayan Bakan, “Bizler demokrasiye inandığımız için darbe girişiminin karşısında olduk. Seçimle gelenin tankla değil, seçimle gitmesi gerektiğine inandığımız için darbe girişiminin karşısında durduk.” dedi.

Bakan’ın konuşmasının ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, şunları kaydetti:

“Sayın konuşmacı, ‘AK Parti’nin içinde belediye başkanları vesaire görevliler, milletvekilleri yok mu FETÖ ile bağlantılı’ tarzında bir ifade kullandı. Hangi milletvekillerinin bu FETÖ ile bağlantılı olduğuna dair böyle genel geçer değerlendirmeler değil, doğrudan isim vererek konuşması yerinde olur. Aksi halde bu tür iddialar lüzumsuz siyasi spekülasyon ve sonuç olarak; FETÖ ile mücadele eden AK Parti’ye zarar verme kastına, FETÖ ile aynı mecraya düşen bir mahiyet kazanıyor. Hem ByLockcu maylokcu bir takım laflar edeceksiniz, ‘Gel, kimmiş söyle’ dendiğinde susacaksınız. Bu kabul edilemez.”

-“FETÖ bir virüs gibi pek çok yere sızdı”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da yerinden söz alarak, FETÖ’nün bir virüs gibi pek çok yere sızdığının ortaya çıktığını söyledi.

Altay, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Matematiksel olarak, mantık olarak FETÖ’nün Adalet ve Kalkınma Partisi’ne sızmamış olması mümkün mü? Ben geçenlerde bir yerde söyledim; matematiksel olarak bize sızmamış olduğunu söyleyemem dedim. Ben bu kadar dürüst ve samimi bunu söylüyorum. Siz niye söyleyemiyorsunuz? ByLockcu bakanlara gelince. Allah bize şah damarımız kadar yakın değil mi? Yani affetmez. ByLockcu hükümet üyesi olduğuna dair kamuoyunda geniş bir kanaat var. Bu virüs her yere sızmıştır. Bunu cesurca söylemeniz lazım. ‘Bizde yok, bizde yok’ diyerek bu işten sıyrılamazsınız. Ben ‘bizde yok’ demiyorum. Dürüst olun. Cumhurbaşkanlığına sızmış bir örgütün Adalet ve Kalkınma Partisi’nin il ilçe teşkilatına, belediye meclislerine sızmamış olduğunu iddia etmek, gülünç bir iddia olur.”

AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş de hain darbe girişimi sonrasında, bu girişimle bağlantılı olarak ülkede bazı düzenlemelerin zorunluluk haline geldiğini, anayasada yer alan OHAL ve KHK’lar ile hukuk içinde kalınarak bu düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti.

Konuşmaların ardından 671 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Kurum ve Kuruluşlara İlişkin Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kabul edildi.

– Genel Kurulda stenograf fenalaştı

Öte yandan, Genel Kuruldaki görüşmeler sırasında bir kadın stenograf fenalaşarak sandalyesinden düştü. Stenografa ilk müdahaleyi AK Parti Denizli Milletvekili Sema Ramazanoğlu, Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ve CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı yaptı. Rahatsızlanan stenograf, Genel Kurul salonuna gelen sağlık ekibi tarafından sedyeyle götürüldü.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşime ara verdi. Aydın, aranın ardından, stenografın sağlık durumunun iyi olduğunu açıklayarak, kendisine Allah’tan şifa dileğinde bulundu.

Aydın, 671 sayılı KHK’nın kabul edilmesinin ardından, komisyon ve hükümetin yerinde olmaması üzerine birleşimi yarın saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı. 

Kamupersoneli.net / AA