Politika

TSK, İdlib'te Tetikte

TSK ile Rus Askeri Polisleri dün Suriye’nin kuzeyindeki Ayn el Arap (Kobani) bölgesinin batısında yeni bir ortak devriye gerçekleştirdi. Aşme köyünde başlayan devriye 9 köyü kapsayan güzergahta devam etti. 8 zırhlı aracın katıldığı devriyeye, iki helikopter de havadan eşlik etti. 

Suriye’de Halep- Lazkiye otoyolu üzerinde Rus askeri polisi ile planlanan ortak devriyeyi engelleyerek gerilim yaratan muhalif gruplar gösterilere son verilmesi konusunda uyarıldı. Yaşanan gerilim sonrası İdlib-Bab el Hava karayolunu trafiğe kapatarak gösteriler yapan HTŞ ve bağlı örgütlere karşı Türk Silahlı Kuvvetleri teyakkuza geçti. Ortak devriyeyi engellemeye yönelik bazı muhalif grup taraftarların yolları kapatarak gösteriler yapmasının ardından TSK, bölgede güvenli alan yaratmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor. 

Bu kapsamda Türkiye’den İdlib’e açılan stratejik noktalar, karayolları ve gerginliğin yaşandığı Neyrab bölgesine takviye güçler sevk edildi. Olası gösteri ve saldırı ihtimaline karşı havadan ve karadan kontroller sıklaştırıldı. Gerilimi düşürmek amacıyla bölgedeki askeri yetkililerle HTŞ heyeti arasında bir görüşme gerçekleştirildi. El Mustema kampında yapılan görüşmede heyetten, ortak devriyenin engellenmesine yönelik gösterilere son verilmesi ve durumun normale dönmesi için çaba gösterilmesi istendi. HTŞ heyetine, bu tip girişimlerin rejime hizmet edeceği, gerginliğin sürmesinin muhalif grupların bölgede toprak ve zemin kaybetme riskini ortaya çıkaracağı mesajı verildi. 

Yaşanan gösteriler nedeniyle bölgedeki TSK gözlem noktaları takviyelerle güçlendirildi. Yerleşim bölgelerinin giriş ve çıkışlarında kimlik ve üst araması yapıldı.