Politika

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu Toplandı

TBMM Genel Kurulunda söz alan siyasi partilerin grup başkanvekilleri, bugün görüşmelere başlanacak Anayasa Değişiklik Teklifi ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, bugün, “Türkiye’de kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıran, rejimi değiştiren, dünyada benzeri görülmeyen, tek adam teklifinin görüşüleceğini” iddia etti.

İnsanın en büyük hatalarından birinin ikbalini her şeyin önüne koyması olduğunu ifade eden Kerestecioğlu, tüm AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin, geleceğe isimlerini nasıl yazdıracaklarını düşünerek, teklifi bir kez daha okumaya, red oyu vermeye çağırdığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, eğer 15 Temmuz darbe girişimi püskürtüldüyse, bunu, milletin demokrasi bilincine ve demokrasi aşkına borçlu olduklarını belirtti. Altay, bu durumu, hükümet başta olmak üzere hiçbir milletvekilinin unutmaması gerektiğini vurguladı.

HÜKÜMETİ DEMOKRASİYE DAVET ETTİ

Hükümetin, kendisinden şikayetçi olan, hoşnut olmayan herkesi ayrım yapmaksızın “terörist” ve “vatan haini” sıfatıyla yaftaladığını öne süren Altay, hükümetin, demokrasinin bir tepki ve protesto rejimi olduğunu unutup, en temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasına tahammül etmediğini savundu. Altay, “Hükümeti demokrasiye daha saygılı olmaya, hak arayan, hoşnutsuzluğunu gündeme getirmek isteyen sivil toplum örgütlerine karşı insan haklarına saygılı tutuma davet ediyorum. Ankara’da basın açıklaması yapmak isteyen Ankara Barosu ve sivil toplum örgütlerine yönelik emniyet teşkilatının bu vahşi, hasmane tutumunu kınıyoruz.” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, bugün çok önemli bir anayasa değişikliği teklifinin görüşüleceğine işaret ederek, teklife ilişkin kamuoyundaki tartışmalar çerçevesinde farklı fikir ve yaklaşımlara sahip olan siyasetlerin, sivil toplum kuruluşlarının olabileceğini belirtti.

Herkes, görüşlerini demokratik mecralarda, kurallara uygun bir şekilde açıklayabileceğine işaret eden Bostancı, ancak kimsenin kendisini kuralların üzerinde göremeyeceğini vurguladı.

Devletin, kuralların gereğini yapmakla görevi olduğunu dile getiren Bostancı, milletin istediğinin tecelli ettiği yerin Meclis olduğuna dikkati çekti. Bostancı, milletin vermediği yetkinin, çeşitli yol ve yöntemlerle hiç kimsenin ayrıca alma teşebbüsünde bulunamayacağını söyledi.

Bostancı, her türlü tartışmanın, kurallara uygun yapılması gerektiğini dile getirerek, Meclisin takdiriyle millete gidilmesi halinde milletin karar vereceğini, kimsenin korkmasına, çekinmesine gerek bulunmadığını, milletin okur yazar olduğunu, ne olduğunu bildiğini anlattı.

MHP Grup Baykanvekili Erkan Akçay, ülkenin zor dönemden geçtiğini, bu zor dönemde olayları uzaktan seyredemeyeceklerini belirtti. Akçay, etraflarında ateş çemberi varken, inisiyatif almamalarının düşünülemeyeceğini vurgulayarak, “Geleceği planlamayan milletler başkalarının oyuncağı olur” şiarını asla akıllarından çıkarmamaları gerektiğini belirtti.

Kamupersoneli.net | AA