Politika

Türkiye'nin Kürt Değil PKK Sorunu Var !

Bahçeşehir Üniversitesi (BÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülnur Aybet, Türkiye’nin Kürt meselesi değil, PKK sorunu olduğunu belirterek, “Ateşkesi kim bozdu, şehirleri kim savaş alanına çevirdi, hendekleri kim kazdı, büyük kentlerde kimler bomba patlattı? İşte bunların hepsini PKK yaptı.” dedi.

Aybet, NATO PA 62. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen “Siyasi Komite” toplantısında, “Değişim İçindeki Transatlantik İlişkiler” başlıklı oturumda sunum yaptı.

Kosova ve Kırım’dan sonra yeni bir dönem başladığını, halef devlet denilen ülkelerin ortaya çıktığını, hukukun üstünlüğü ilkesinin herkes tarafından aynı şekilde algılanmadığını söyledi.

Suriye’deki durumun herkes tarafından farklı algılandığını dile getiren Prof. Dr. Aybet, aynı bakış açısından bakılmadığından sorunların çözülemediğini aktardı.

Türkiye’nin, kilometrelerce uzunluğundaki sınırlarını PKK ve PYD gibi terör örgütleri tarafından kontrol edilmesine müsaade etmeyeceğini vurgulayan Aybet, şöyle konuştu:

“PKK ve PYD’yi, DEAŞ’a karşı etkili bir mücadele verdikleri için önemli bir müttefik olarak göremeyiz. Özellikle bunu Obama’nın ikinci döneminde karşılaştığı en önemli sorunlardan biri olarak görüyorum. Yeni başkan döneminde beklentiler daha farklı. Diğer taraftan NATO ve Rusya, iki katmandan oluşan bir ittifaktan bahsediyoruz.Özellikle Baltık ve Doğu Avrupa’daki müttefikler Rusya konusunda daha ciddi kaygılara sahip. Tehdide daha yakın ülkeler kendilerini daha çok tehlikede görecekler, uzak ülkeler daha rahat hissedebilir, bu da farklı düşünmelere neden oluyor.

ABD’nin, Avrupa’ya göre çok daha farklı öncelikleri var, güvenlik açısından. Biz ortaklık ve eğitim konusunda önemli önceliklere imza attık. Özbekistan ve Kırgızistan’a önemli ziyaretler yaptık. NATO bu bölgede daha angaje bir şekilde faaliyetlerini sürdürmüyor. Buralar önemli bölgeler. NATO Parlamenter Asamblesi önemli bir kurum. NATO, kendi müttefikleriyle çalışmalı, kendi müttefiklerine karşı çalışmamalı.”

– “Türkiye’nin Kürt meselesi değil, PKK sorunu var”

Aybet, Irak ve Suriye’de yaşananların tüm NATO üyesi ülkeleri zorladığını dile getirerek, konuşmasını şöyle tamamladı:

“PYD kontrolünde olanlar iyi yaşamıyor, etnik temizlikle yerlerinden edilmiş insanlar var. Türkiye’nin Kürt meselesi değil, PKK sorunu var. Ateşkesi kim bozdu, şehirleri kim savaş alanına çevirdi, hendekleri kim kazdı, büyük kentlerde kimler bomba patlattı? İşte bunların hepsini PKK yaptı. Bunlar bir gecede olacak şeyler değil, hazırlık yapılmıştı çünkü Suriye’deki PYD, Suriye sınırını kontrol altına alacak ve bunlarla birleşecekti. O bölge insanı bunları istemiyor. HDP de PKK ile arasına mesafe koymuyor. O bölgedeki insanlar, şehir merkezlerinde yaşanan PKK yıkımından çok şikayetçiler.”

Kamupersoneli.net – AA