Politika

Türkiye'yi Bekleyen Kritik Süreç! Neler Değişecek?

Türkiye Cumhuriyeti’nde 24 Haziran seçimleri ile beraber yenilikler yaşanacak.

25 Haziran 2018 tarihinden itibaren çalışmalarına hız veren Cumhurbaşkanı Erdoğan yoğun olarak çalışmalarına devam ediyor.

Geçtiğimiz gün Cumhur ittifakı’nın partisi MHP Lideri Bahçeli ile ve son Başbakan Yıldırım ile zirve yapan Erdoğan’ın gündeminde yeni döneme ait yol haritası olduğu belirtildi.

YSK’nın 5 Temmuz 2018 tarihinde kesin sonuçları açıklamasıyla beraber yeni sistemle mevcudu 600’e çıkan TBMM’de Erdoğan ve yeni vekiller 8 Temmuz 2018’de yemin edecek ve görevlerine başlayacaklar.

Ayrıca sürece yönelik ilk açıklamayı ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı ve;

“Cumhurbaşkanımız yemin edecek ve sonra da yeni kabineyi açıklayacak. Bakanları dışarıdan atamayı değerlendirdiğini zaten ifade etti ama şu anda bir sayı vermem mümkün değil” dedi.

YENİ SİSTEMİN NETLEŞENLERİ

– Başbakanlık makamı ve bakanlar kurulu kaldırıldı.

– Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı yardımcılarını ve bakanları atayabilecek ayrıca bakanların milletvekili olması zorunluluğu kaldırıldı.

– Yeni hükümetin göreve başlaması için meclisten güvenoyu almasına gerek yok.

– Cumhurbaşkanı’nın yemin edeceği sürece kadar Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin düzenlemeler yetki kararnamesiyle hayata geçirilebilecek.

– Bakanlar kurulu sadece 16 isimden oluşacak.

– Bakanlıklardaki müsteşarlık makamının kaldırılması, bakan yardımcılarına daha geniş yetkilerin verilmesi öngörülüyor.

– Oluşturulacak 9 kurul siyaset, bilim, sağlık, gıda, enerji, eğitim gibi alanlarda strateji geliştirmek için çalışacak.

– Tüm bakanlıkları ilgilendiren konularda çalışacak ve doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlı dört ofis kurulacak. Bu ofislerin “Finans Ofisi, İnsan Kaynaklı Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi” olarak isimlendirilmesi öngörülüyor.

– Yeni dönemde 8 başkanlık olacak. Genelkurmay, MİT, Savunma Sanayii, MGK, Diyanet İşleri, Devlet Denetleme Kurulu gibi var olan başkanlıkların yanı sıra “İletişim” ve “Strateji-Bütçe” gibi yeni başkanlıklar da oluşturulacak.

Kamupersoneli.net I ANKARA