Politika

Vatandaşın Hoşuna Gitmeyecek Yasalar İçin Hazırlıklar Başladı

65. hükumetin kurulmasıyla birlikte gelişmeler devam ediyor. Ak Parti hükümeti bir süredir ertelediği ve vatandaşın hoşuna gitmeyecek bazı yasalar için çalışmalara başladı. İşte vatandaşın canını sıkacak o yasalar; 


*Kayıp-kaçak faturaya giriyor
*Kıdeme fon modeli geliyor
*Taşerona geçici işçi statüsü
*Gelir Vergisi Kanunu değişiyor

Yeni ekonomi yönetimi öncelikli olarak 4 yasaya odaklandı. Elektrikteki kayıp kaçak, taşeron işçilere sanal kadro, vergi reformu ve kıdem tazminatından oluşan 4 kritik yasa vatandaşa ağır yükler getirecek. İşte yeni ekonomi yönetiminin önündeki öncelikli 4 düzenleme:

*Kayıp-kaçak faturaya giriyor
Elektrikte kayıp ve kaçağın faturasının düzenli ödeyen dürüst vatandaşlara yüklenmesini öngören yasa Meclis komisyonlarından geçti, halen Genel Kurul gündeminde bekliyor. Mevcut yasadan yararlanan aboneler, faturalardaki kayıp ve kaçak bedeline mahkemelerde itiraz edip bu bedelden kurtulabiliyor. Öyle olunca da çok daha büyük kâr umutlarıyla özelleştirmeleri alan elektrik dağıtım şirketlerinin karı azalıyor. Yeni ekonomi yönetimi, şirketlerden gelen büyük baskı nedeniyle bu yasayı en kısa sürede çıkarıp şirketleri rahatlatmayı hedefliyor. Yasa çıkarsa şirketler büyük yükten kurtulacak, fatura 35 milyon elektrik abonesine yüklenecek.


*Taşerona geçici işçi statüsü
Kamuda çalışan yaklaşık 750 bin taşeron işçisine kamuda kadro verme sözü veren hükümet, bunun bütçeye büyük yük getireceğini görünce, 3 yıllık geçici kadro içeren özel statülü sözleşme yöntemini ortaya atmıştı. Yeni ekonomi yönetimi, bu düzenlemeyi kısa süre içerisinde çıkarıp kamu maliyesi için risk oluşturan sorunu çözmeyi planlıyor. Bu yasa çıkarsa sadece taşeron işçiler belirsizliğe sürüklenmekle kalmayacak, kamuya bundan sonra memur alınmayacak, onun yerine 3 yıllık geçici sözleşmeli statü kadroları doldurulacak.

*Gelir Vergisi Kanunu değişiyor
Gelir ve Kurumlar vergisi kanunlarını tek bir yasada birleştirmeyi öngören düzenleme halen Meclis Plan ve Bütçe alt komisyonunda bekliyor. Ekonomi yönetimi, bu yasayı bir an önce çıkarıp daha fazla vergi toplamaya çalışacak. Tasarı reform adı altında şirketler yerine vatandaşa ilave yükler getirecek.

*Kıdeme fon modeli geliyor

Hükümet kıdem tazminatını işçilerin sorunlarını çözmek için değil, işverenin yükünü hafifletmek ve kamunun kullanabileceği yeni bir fona sahip olmak için değiştirmek istiyor. Bireysel fon hesabı sistemine geçilebilirse işverenler çok daha kolay işçi atabilecek. Hükümet de fon sayesinde her yıl en az 15 milyar lira yeni kaynağın birikeceği büyük bir fona kavuşacak. Bu fondaki paralar Hazine’nin iç borçlanmasını rahatlatacak.

Kamu haberleri, güncel, siyasi, kültür sanat, teknolojik, bilimsel ve daha birçok konudaki olaylardan haberdar olmak için her zaman ki gibi kamupersoneli.net sitesini takip edebilirsiniz. Dünya’yı avuçlara taşıyan telefonlarınıza, android uygulamamızı yüklemeniz takip etmekte fayda sağlayacaktır. 

Kamupersoneli.net | Ankara