Politika

Yeni Hükümet Sisteminde Bakanlıklar İçin Adı Geçen İsimler

Gelecek hafta içerisinde açıklanacağı ifade edilen 16 Bakan ve en az 3 Cumhurbaşkanı yardımcısından oluşacak yeni kabine AK Parti kulislerinde gündem maddesi oldu.

Geçmiş dönemler içerisinde, seçim bölgesi dengeleri ve deneyimli siyasetçi hesapları sebebiyle yaklaşık olarak tahmin edilen yeni hükümet üyeleri ilk defa uygulanacak olan yeni sistem sebebiyle eskisi kadar düşünülmüyor.

Konuyla alakalı Hürriyet Gazetesinde yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yardımcılarından birinin kadın olacağı ve hem kabineye ve hem de grup yönetimine kadın siyasetçi alabileceği konuşuluyor.

Daha önce AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş’ın konusunu dile getirdiği üç milletvekilinin Bakan olmak kaydıyla istifa etmesine engel olmadığıyla alakalı olarak açıklamasına yönelik olarak yeni kabineye Milletvekilleri arasından isim alınacağı iddiaları dünden itibaren değişim yaşamaya başladı.

Ancak AK Parti açısından Meclis görevleri konusunda risk oluşturabileceği konuşulmasa bile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kimseyi istifa ettirmeyeceği belirtiliyor.

AK PARTİ’NİN MECLİ YÖNETİMİNDE YER ALACAK İSİMLER KONUŞULUYOR

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Meclis yönetiminde yer alan yeni isimleri tartışılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni grup başkanvekilliğine göre; Nurettin Canikli, Bekir Bozdağ, Bülent Turan ve Özlem Zengin gibi isimleri getireceği iddia ediliyor.

TBMM Başkanlığı için Binali Yıldırım’ın adaylığına kesin gözüyle bakılırken, yapılacak yeni düzenleme nedeniyle grup başkanı’ seçiminin yapılmayacağı belirtiliyor.

Ayrıca AK Parti’nin yeni genel merkez yönetimi, 18 Ağustos’ta yapılacak büyük kongreden sonra değişeceği bilinirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni MKYK’sının içinden yeni genel başkan yardımcılarını seçeceği ifade ediliyor.

BAKANLIKLAR İÇİN ADI GEÇEN İSİMLER

Kulislere göre kabine için adı geçen isimler arasında;

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin,

Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik,

Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay,

İstanbul Valisi Vasip Şahin,

Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal da bulunuyor.

Tekin, Özçelik ve Kartal’ın müsteşarlık yaptıkları bakanlıklarda değerlendirileceği, İstanbul Valisi’nin İçişleri Bakanı yapılacağı iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Dışişleri Bakanı olarak kabineye alınması durumunda, Ömer Çelik’in Kalın’ın görevini üstleneceği konuşulurken, Çelik’in Cumnhurbaşkanı yardımcılarından biri olacağını öne sürenler de bulunuyor.

Milletvekili listesine alınmayan Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal’ın bakan yapılıp yapılmayacağı da halen belirsizliğini koruyor.