Politika

Yeni Kabinede Değişiklik! 22 Kişiden Oluşacak

Söz konusu 24 Haziran 2018 seçimleriyle beraber Türkiye için yeni bir dönemin kapısının aralanacağı belirtiliyor.

AK Parti tarafından kurulan 5 uyum komisyonu çalışmalarına hız verilirken Cumhurbaşkını ve Başbakan’a sunulan taslaklar üzerinde ili ve üçüncü tür çalışmaları yapılmakta.

Bununla beraber uyum çalışmaları kapsamına yönelik olarak 22’li kabine modeli öne çıkarken seçimlerin hemen ardından Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile yeni teşkilatlar kurulacak.

Bazı bakanlıkların birleştirileceği ve sistemin işleyişi değişecek…

BAŞBAKAN MAKAMI OLMAYACAK

Söz konusu yeni dönemde Başbakan olmayacak. Türkiye Cumhurbaşkanı yardımcısı veya yardımcıları ile tanışacak yardımcı sayısı ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

MECLİS ÇALIŞMA PRENSİBİ DEĞİŞEK

Yerel yönetimlerle beraber kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra Bakanlıklar ve Meclis’in çalışma düzeni ve Bakanlar Kurulu’nun yapısında yenilikler yapılacak.

BAKANLARIN ATAMASI DIŞARDAN YAPILACAK

Bakanların Cumhurbaşkanı tarafından Meclis dışından atanaması yapılacak. Millletvekillerinin bakan olması durumunda vekillikler düşürülecek. Bakanlıklar ve kamu kurumları ile yeniden yapılandırma olacak.

KURUMLARA YENİDEN ŞEKİL VERİLECEK

Ekonomi alanı olmakla beraber bazı bakanlıklar tek çatı altında toplanacak. Kurumlar ise değişecek. Bakanların ataması dışardan yapılacak. Özel sektör temsilcilerininde kabinede görev alabileceği belirtiliyor.

Ekonomide para maliye politikları ile ile kalkınma projeleri esas alan etkili bir koordinasyon merkezi kurulacak.

KADRO SAYISI AZALACAK

Bakanlıklarda bulunan ara kadrolar azalacak. Bakan yardımcılarının sayıları azaltılacakı.

VEKİL SAYISI ARTACAK

Yeni sistemle beraber temsiliyet genişleyecek artan nüfus ile Meclis’te temsil sağlanacak milletvekili sayısıda 550’den 600’e çıkacak.

YARDIMCILIKLAR KALKIYOR

Başbakanlık teşkilatı Cumhurbaşkanlığına bağlanacak ve Beş başbakan yardımcılığı kaldırılacak.

Cumhurbaşkanı üst düzey kamu yöneticilerini atayacak ve görevlerine son verecek. 5 yıl görevde bulunacaklar.

KARARNAMELER SINIR

Cumhurbaşkanı yürütme yetkisine yönelik konularda kararname çıkarabilecek temel haklar ve hürriyetler ile siyasi haklar ve hürriyetler ile siyasi haklar ve hürriyetler kararname kapsamı dışına çıkarılacak.

REJİMDE DÜZENLEME

Kamunun yeniden yapılanması için personel rejimi ile düzenlemeler seçimlerden sonra Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapılacak

VEKİL TEKLİFİ

Yeni sistemle beraber Meclis güçlenecek yasaları hükümet tarafından değil milletvekilleri tarafından teklif edilecebilecek.

Kamupersoneli.net I ANKARA