Poşetten sonra o ürün de paralı olacak! İade eden parasını geri alabilecek!
Konuyla ilgili kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmeye başlandı.Buna göre 2022 yılından itibaren içecek ambalajlarında depozito uygulaması başlayacak.
Konuyla ilgili kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmeye başlandı. Buna göre 2022 yılından itibaren içecek ambalajlarında depozito uygulaması başlayacak. Yapılacak bu uygulama sayesinde ülke ekonomisine yılda 2 milyar TL katkı sağlanması bekleniyor.
CİDDİ TASARRUF SAĞLAYACAK
İçecek ambalajlarında depozito uygulamasını TBMM'ye kanun teklifi olarak sunan AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, yaptığı açıklamasında, "Depozito yöntemi sistemiyle beraber biz, bütün bu içecek ambalajlarını atık haline gelmeden kendi aralarında ayrı ayrı toplanarak temiz hammadde halinde yeniden o şişenin döndürülmesini sağlayacağız. Bu sayede enerjide ciddi şekilde tasarruf edilmiş olacak" dedi.
TÜRKİYE ÇEVRE AJANSI'NIN AMACI
Özboyacı, açıklamasının devamında kurulması hedeflenen Türkiye Çevre Ajansı ile ilgili faaliyet ve amaçlarını ifade etti. Sıfır atık projesinin yaygınlaştırılmasının amaçlandığını ifade eden AK Parti Konya Milletvekili, "Çevrenin korunması ve iyileştirilmesi, yeşil alanların korunması, sıfır atık projesinin yaygınlaştırılması, bilimsel çalışmalar, müzeler kurmak, yurt içi veya yurt dışı herkesle iş birliği kurabilmek, tanıtıcı faaliyetlerde bulunmak, laboratuarlar kurmak, çevre ile alakalı bütün konuları ele almak" ifadesiyle Türkiye Çevre Ajansı'nın amaçlarını belirtti.
2022'DE BAŞLIYOR
Uygulamanın 2022 yılından itibaren başlayacağını belirten Özboyacı, 1 TL'ye satılan içecek ambalajında depozito ücretinin olacağını ve kullanıcıların bunu tükettikten sonra iade ettiğinde depozito ücretinin iade edileceğini de söyledi.
1 TL'ye satılan içecek buna göre 1,5 TL'den satılacak. Vatandaşlar, tüketim yaptıktan sonra geri iade ederek, depozito bedeli olan 50 kuruşu geri alabilecekler.
POŞET KULLANIMI AZALDI
2019 yılı ile birlikte geçilen ücretli poşet uygulaması sayesinde, poşet kullanımının yüzde 80 civarında azaldığını belirten Özboyacı, yıllık olarak kişi başı 440 poşet tüketiminin 90'a kadar gerilediğini de sözlerine ekledi.
Bakmadan Geçme





