Sağlık Personeli

22 Mart Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü Kutlu Olsun

22 Mart Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü. Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri ülkemizdeki sağlık sisteminde en önemli konumlardan birindedir. Yine acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri gerektiğinde Ambulans şoförlüğü dahi yapmaktadır. Sağlık Bakanlığı resmi internet sitesinden de 22 Mart Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ne dair bir duyuru yayımlandı. Sitede , Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü kutlanırken. Sağlık sisteminde onların öneminden bahsedildi. Ayrıca Sağlık Bakanlığı resmi twitter hesabından atılan mesajda ; 

“Terör ve şiddet ortamında dahi görevini cesurca yerine getiren tüm att ve paramediklerimize sevgilerimizle…”  denildi. 

Peki Ambulans ve acil bakım teknikerleri (Paramedik) hangi görevleri yerine getirir;

Oksijen uygulaması yapmak, Hastaneye ulaşıncaya kadar, kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanmak, İntravenöz girişim yapmak.
Endotrakeal entübasyon uygulaması yapmak,  Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak gibi görevleri yerine getirir ayrıca Paramedikler  Kardiyo-pulmoner resüsitasyon ve defibrilasyon yapar, Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlar.
Monitörizasyon ve defibrilasyon uygular, Uygun taşıma tekniklerini bilir ve uygular , Uygun taşıma tekniklerini bilir ve uygular, Acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olur. Yaralanma durumlarında Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapma yöntemlerini bilir.

Acil tıp teknisyenleri (ATT), tıbbi danışman koordinasyonu ve onayı ile Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemelere uygun olarak;
Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak, İntravenöz girişimi yapar, Endotrakeal entübasyon uygulaması yapar,Oksijen uygulaması yapar,Uygun taşıma tekniklerini bilmeli ve uygulamalıdır,Yara kapatma ve basit kanama kontrollerini yapabilir,Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlayabilir,Temel yaşam desteği protokollerini uygular,Temel yaşam desteği uygulaması sırasında yarı otomatik ve tam otomatik eksternal defibrilatörleri kullanmak.