Sağlık Personeli

Çocuk Gelişimciler Sağlık Lisansiyerliği İçin YÖK’ten Düzenleme Bekliyor

Sağlık lisansiyeri olarak Sağlık Bakanlığına atanabilen çocuk gelişimi mezunları sağlık lisansiyerliğinin ellerinden alınmasıyla atamalar yönünden mağdur edileceklerini ifade ediyorlar. 4 yıllık sağlık bilimleri fakültesini/ sağlık yüksekokulunu bitiren çocuk gelişimcinin gerçek bir sağlık lisansiyeri olduğunu belirten adaylar YÖK’ün kısa sürede konuyla ilgili çalışma başlatmasını istiyorlar.

Çocuk Gelişimcilerin başlattıkları kampanya metnini aşağıda yayımlıyoruz ve YÖK’ün dikkatlerine sunuyoruz.

“18.10.2017 tarihinde YÖK’ün vermiş olduğu karar ile çocuk gelişimi bölümünün sağlık bilimleri fakültesi adı altından çıkartıldığını ve sağlık kuruluşların da kadroya dahil edilmeyeceğini öğrendik.
Sosyal hizmetler bölümü dahil sağlık lisansiyeri olabiliyorken biz çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin (sağlık lisansiyeri) sağlık lisansiyerimizin kaldırılmasıyla lise mezunu veya 2 yıllık çocuk gelişimi mezunlarından hiçbir farkı kalmamıştır.

Çocuk gelişimci 0-18 yaş arasında ki normal gelişim gösteren, özel gereksinimi olan, korunmaya muhtaç (kurumda yaşayan, çalışan, mülteci, suça itilmiş çocuklar) ve hastane de yatan çocukların zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal gelişim alanlarını destekleyici programlar geliştiren ve bu çocukların gelişimlerinin takibi ve değerlendirmesini yapan, ailelere danışmanlık veren profesyonellerdir. 

Sağlık lisansiyerimizin kaldırılmasıyla mesleğimiz toplum arasında önem kaybına uğramakta ve bu bizim gelecek kaygımıza da olumsuz şekilde yansımaktadır.

Üniversitede ders programlarımız kapsamında anatomi, fizyoloji, biyoloji, psikoloji, gelişim psikolojisi, aile planlaması, çocuk ruh sağlığı, hasta çocuk ve hastane, çocuk sağlığı ve hastalıkları, anne ve çocuk beslenmesi, özel eğitim gibi sağlık alanında birçok ders almaktayız. Hastanelerde, özel eğitim kurumların da staj yapmaktayız. Bölümü tercih etme nedenimiz de bu alanda ilerlemektir. 

Şu an alınan Sağlık lisansiyerimizi kaldırma kararı bizim meslek alanımızı göz ardı etmekte ve kazanılmış olan hakkımızı, emeklerimizi hiçe saymaktadır. Sağlık lisansiyerimizin kaldırılması bizim mağduriyetimize sebep olacak ve meslek değerimizi düşürecektir. Her şeyden önce çocukların sosyal yaşama uyum sürecinde çocuk gelişimi uzmanı ve çocuk gelişimcilerin(Sağlık Lisansiyeri) hastaneler de bulunması önemli ve gereklidir. Bu konuda biz de İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü öğrencileri olarak gereğinin yapılmasını arz ederiz.”

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

(Haberin İzinsiz Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

Bir Yorum

  1. sosyal hizmetle ne alaka ki sosyal hizmet tabiki sağlık lisansiyeri sayılır bilginiz yoksa öğrenin bu mesleğin ne olduğunu bence. kısaca i̇nsana hizmetin olduğu her yerde sosyal hizmet vardır.