Sağlık

Akciğer Kanseri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

 Ne yazık ki tüm kanser türleri içerisinde en çok ölüme neden olan kanser türü akciğer kanseri olarak öne çıkmaktadır. Bunun nedeni akciğer kanserinin tek başına çok ölümcül bir kanser türü olması değil ne yazık ki kanserin çok sinsi ilerleyerek belirtilerin geç ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle genelde akciğer kanseri 3. evre ya da 4. evre gibi son evrelerde yakalanabilmektedir. 

Akciğer Kanseri Belirtileri 

Çünkü erken dönem akciğer kanseri belirtileri aslında son derece basit hastalıklar olan grip belirtileri ya da soğuk algınlığı belirtilerine benzer belirtiler olarak kendisini gösterir. Bunlar kişinin kendisini yorgun ve halsiz hissetmesi, vücudunda kırgınlık duyması, ara ara ve kısık kısık öksürmesidir. Genelde bu tabloya hafif ateşte eşlik eder. 

Çoğu kişi bu belirtilerin ciddi olmaması nedeni ile bir sağlık kuruluşuna başvuruda bulunmayı düşünmez. Ancak öksürüğün kuru öksürüğe dönerek bir süre sonra kanlı öksürük gelmesi gibi çok daha ciddi belirtilerin ortaya çıkması nedeni ile hastalar doktora başvuruda bulunur. Son derece ciddi bir kanser türü olduğu için özellikle de risk grubunda olan kişilerin mutlaka düzenli doktor kontrolünden geçmesi gerekir. 

Sigara ve akciğer kanseri arasında yakın bir ilişki bulunduğu ve sigaranın akciğer kanserini tetiklediği bilimsel olarak kanıtlandığı için mutlaka sigara tiryakisi olan kişilerin düzenli doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Yine genetik kanser türleri arasına yer aldığı için birinci derece akrabaları arasında akciğer kanseri olan kişilerin de mutlaka düzenli akciğer kanseri tarama testi yaptırmaları çok önemlidir. Bu tarama kontrollerinde basit bir akciğer filmi çekilmekte ardından riskli bir durum tespi edilirse balgam testi yapılmaktadır. 

Akciğer Kanseri Tedavisi 

Akciğer kanseri tedavisi için uygulanacak olan 3 farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerin tümü aynı anda eş zamanlı olarak uygulanabileceği gibi biri ya da bir kaçı da uygulanabilmektedir. Bunu belirleyen kanserin yayılım durumu, hastanın yaşı ve genel sağlık durumudur. Çok yaşlı olan bir kişi akciğer kanseri ameliyatı için uygun olmadığı gibi kanserin yayılım gösterdiği kişilerde ilk önce akciğer kanseri radyoterapi gibi yöntemler ile kontrol altına alınmaya çalışılmakta ve akciğer kanseri ameliyatı için uygun hale getirilmeye çalışılmaktadır. 

Akciğer Kanseri Beyne Sıçraması 

Akciğerlerden yollanan temiz kanın damarlar aracılığı ile tüm vücudu dolaşması nedeni ile burada oluşan kanserli hücrelerin kan yolu ile vücudun tüm bölgelerine yayılması mümkündür. Özellikle de akciğer kanseri beyin metastazı çok sık görülür. Bu nedenle zaten çoğu hastaya öncelikli önlem olarak akciğer kanseri beyin metastazı belirtileri görülmeden koruyucu olarak radyoterapi tedavisi uygulanarak kanserli hücrelerin buraya ulaşmaması adına bariyer çekilmesi sağlanır.