Sağlık

Bilgisayar ve cep telefonu kullananlara flaş uyarı: Hemen göz doktoruna başvurun!

Dünya genelinde tekonolojik gelişmelerle birlikte mavi ışık etkisi de her geçen gün gücünü artırarak devam ettiriyor.

Son olarak cep telefonu ve bilgisayar kullanıcıları tarafından aynı sorunların ortaya çıkmasından dolayı Doç. Dr. Göktuğ Demirci açıklamalarda bulundu.

MAVİ IŞIK UYARISI

Mavi ışığın aslında insanlar için tamamen zararlı olmadığını, gündüzleri uyanık kalınmasını sağlandığına dikkat çeken Doç. Dr. Göktuğ Demirci, “Çocuklarda, yapılan bir takım çalışmalarda miyopiyi geciktirdiği söyleniyor. Ancak uyumamızı sağlayan melatonin hormonunu durduruyor. Melatonin hormonu sıfırlandığında bizim uyku düzenimiz bozuluyor. Uyanık kalmamızı sağlayan bir ritim var ve mavi ışık aldığımızda melatonin hormonumuz sıfırlanıyor, biz bu yüzden uykumuzu iyi alamıyoruz. Asıl problem uykumuzu alamadığımızda başlıyor ve kortizol seviyemiz artıyor. Kortizol seviyemiz arttığı zaman kilo alıyoruz, depresyona giriyoruz, ‘uykumu aldım’ diyoruz ama yorgun uyanıyoruz. Bunların nedeni gece boyunca baktığımız cep telefonları, tabletler veya beyaz LED’ler. Evlerde kullanılan beyaz LED’lerde mavi ışık daha fazla. Halbuki sarı LED kullanılırsa, bu mavi ışığı azaltacaktır ve bizim uykumuzu daha rahat almamızı sağlayacaktır. Mavi ışıktan geceleri korunmamız lazım” dedi.

Ayrıca Doç. Dr. Göktuğ Demirci, “Yapay ışıklandırmanın çok yapıldığı şehirlerde erkeklerde prostat, kadınlarda ise meme kanserinin daha fazla olduğu gösterilmiştir. Bu kesinlikle bundan demek değil ancak böyle bir bilimsel veri de var. Mavi ışıktan kesinlikle korunmamız gerekiyor” dedi.

MAVİ IŞIKTAN NASIL KORUNACAĞIZ?

Demirci, şunları söyledi:“Mavi ışıktan korunmak için özel mavi filtreli gözlükler var. Cep telefonlarımızda da mavi ışık filtresi var. Çocuklarda mavi ışığa çok daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Çocukların odasına elektronik alet sokmayacağız, televizyon koymayacağız, cep telefonlarına süre koyacağız, ‘bakma’ diyeceğiz ve filtre açacağız. Bir takım uygulamalar var ve 20 dakikada 1, 20 metre uzağa 20 saniye bakmak gerektiğini hatırlatıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi çocuklara ekransız ve elektronik ortamdan uzak odalar yapmamız. Telefon, tablet, televizyon ve LED’lerde mavi ışık filtremizi kullanalım. Evdeki ışıklandırmamızda da daha çok sarı LED’i tercih edelim.”

Gözlerinde rahatsızlık olanların en kısa sürede göz doktoruna görünmesi gerektiğini de Doç. Dr. Göktuğ Demirci açıkladı.