Sağlık

Canan Karatay en sağlıklı et türünü açıkladı

Türkiye’de yaptığı yorumlar ve açıklamalarla herkesin dikkatini çeken ve çok tartışılan konulara farklı yorumlar getiren İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, yine tartışma konusu olacak bir açıklama yaparak en sağlıklı et türünü açıkladı.

KARATAY KAYSERİ’DE PASTIRMAYI ÖVDÜ

Kayseri Kitap Fuarı’na katılan Karatay, “Kayseri’ye gelirken sabah kapının önünde arabayı beklerken bana dediler ki hocam bu saatte ne yapıyorsunuz burada ve ben de dedim ki Kayseri’ye pastırma yemeye gidiyorum. Kayseri’nin pastırması çok önemli ama bozuk olmayacak. Şimdi fabrikalarda üretilmez pastırma kusura bakmasınlar ama o zaman kalitesi bozulur.”dedi.

EN SAĞLIK ETİ AÇIKLADI

Ayrıca, “Pastırma en sağlıklı et çünkü pişmemiş olarak yağıyla beraber, kırmızı et proteiniyle beraber yenildiği zaman sağlıklıdır.” İfadelerini kullanana Karatay, “İnsan vücudundaki et bile yağlıdır zaten ve kaslarımız, kalbimiz ve beynimiz yağ ile çalışır. Onun için dengelidir ve bir pastırmaya baktığınızda 3’e 1 oranında yağ vardır neredeyse. Bu şekilde insan vücuduna girdiği zaman korkmayın kırmızı et kolesterolü yükseltmez. Senelerce maalesef bunu yasakladılar” dedi.

DOĞAL OLAN HER ŞEYİ YİYEBİLİRSİNİZ

“Ben doğal olan her şeyi yiyebilirsiniz diyorum.” Diyerek kendisi hakkında çıkan eleştirilere de cevap veren Karatay, “Sucuk evde yapılırsa ki ben Elazığlıyım eskiden evde sucuk yapılırdı ve yenirdi. Doğal olan ve içinde katkı maddesi olmayan bütün kırmızı etler sağlıklıdır ama katkı maddesi koyulan kırmızı etler kanserojendir. Ben bir sağlıkçı olarak bunu söylüyorum. Kırmızı et kanserojen değildir, kırmızı ete katılan kimyasallar kanserojendir. Geçenlerde pastırma ve sucuğa beyaz et karıştırıldığı iddiası oldu. Hangi beyaz etten bahsediliyor? Tavuk da beyaz et domuz da beyaz et. Bence sayın başkanımız bunları söyleyeceğine sıkı kontroller yapsın, sıkı ve caydırıcı cezalar versin. Bunları üreten ve halkı kandıranların işletmelerini kapatsınlar kapattırsınlar ve namusuyla dürüst çalışanlar üresin ülkemizde” ifadelerini kullandı.

ZEYTİNYAĞI ANNE SÜTÜNÜN AYNISIDIR

Meyve suyu içer gibi zeytinyağı içerek herkese tavsiyede bulunan Karatay, zeytin yağı hakkında şu şekilde konuştu:

“Hakiki ve doğal zeytinyağı, ana sütünün aynısıdır. Ana sütü ve soğuk sıkım zeytinyağının hiçbir farkı yoktur, sadece bir tek farkı vardır ana sütünde hayvansal kolesterol vardır, zeytinyağında bitkisel kolesterol vardır geriye kalan her şey aynıdır. Kolesterol olmadan yer yüzünde hayat olmaz, bitki de, hayvan da, biz de hayatımızı sürdüremeyiz.”