Sağlık

Çin’in Sinovac koronavirüs aşısını yaptırmak zorunlu mu? Hangi ülke ne kadar aşı aldı?

Peki, hangi ülke ne kadar aşı aldı? Çin’in Sinovac koronavirüs aşısını yaptırmak zorunlu mu?

Koronavirüs salgınına ilişkin dün akşam 17.00’de Bilim Kurulu Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Toplantı sonrasında gece saatlerinde yazılı açıklama yapan Bakan Koca, aşı hakkında merak edilenleri açıkladı.

50 MİLYON DOZ İÇİN ANLAŞMA İMZALANDI

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin’in Sinovac şirketinin üretmiş olduğu CoronaVac aşısına ilişkin 50 milyon doz anlaşma imzalandığını duyurmuştu. 30 Kasım konuşmasında, Erdoğan Aralık başı itibariyle, aşısının sağlık çalışanlarına uygulanacağını belirtti.

SİNOVAC ÜRETİM TEKNİĞİ

Sinovac aşısının üretim tekniği, enfekte etme özelliğini kaybetmiş olan virüs, vücuda verilmesi şeklinde. Bu şekilde, vücudun koronavirüse karşı bağışıklık kazanması amaçlanıyor.

FAZ DENEYLERİNİ TAMAMLAMADI

Salgının çıkış yeri olan Çin’in kendi ürettiği Sinovac aşısı tartışma konusu olmaya devam ediyor. Aşılamanın 11 Aralık itibariyle başlanacağının duyurulmasından sonra sosyal medya üzerinde kullanıcıların büyük bir kısmı aşı olmayacaklarını dile getiriyor. Bunun sebebi ise Sinovac aşısının henüz üçüncü faz deneylerini tamamlamamış olması.

11 ARALIK’TAN SONRA ÜLKEMİZE GELECEK

Bakan Koca, dün Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı yazılı açıklamasında, sözleşmesi imzalanan aşının 11 Aralık’tan sonra ülkemize gelmesinin beklendiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Aşılar geldiğinde öncelikle uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları tarafından, ülkemize ithal edilen tüm aşılarda da uygulanmakta olan incelemeler yapılacaktır. Bu incelemelerde aşının güvenlilik testlerinin olumlu çıkması ve sonuçlanmakta olan Faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben veriler, TİTCK tarafından değerlendirilecek ve ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecektir. Aşıların uygulanmasına bu aşamadan sonra geçilecektir. Ülke olarak önceden hazırlıklı olmanın gayreti içindeyiz. Bilim Kurulumuz aşılama stratejisi üzerindeki çalışmalarını yürütmektedir. Riskli grupların tespiti ve önceliklendirilmesi, yoğun hasta yükü altında tüm enerjisini harcamakta olan sağlık personelimizin aşılama kampanyasında yeniden organizasyonu, lojistik yönetimi dahil detaylı bir planlama yapılmaktadır. Aşı dağıtım planlamasında DSÖ tarafından dikkat çekilen insan hakları, eşitlik, adalet ve meşruiyet çerçevesinde bir dağıtım çerçevesinin oluşturulmasına çalışılmaktadır. Bu çerçevenin temelini oluşturan etik ilkeler arasında maksimum fayda sağlanması, sağlık eşitsizliklerinin azaltılması, aşının adil, şeffaf ve kanıta dayalı dağıtılmasının sağlanması bulunmaktadır”

HANGİ ÜLKE NE KADAR AŞI ALDI?

AŞI ZORUNLU OLACAK MI?

Tüm Türkiye gelecek olan koronavirüs aşısı zorunlu mu? sorusuna cevap arıyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Bilim Kurulu Üyesi Afşin Emre Kayıpmaz, aşının zorunluluğu ile ilgili, ” “Aşı uygulamalarındaki zorunluluk hakkında kişisel kanaatim; aşı ülkemize geldikten sonra risk gruplarına göre kademe kademe aşılamanın yapılmasıdır. Risk grubundaki kişiler için bu aşı zorunlu olmalıdır.” dedi.

Bir Yorum

  1. Tabloda gördüğüm kadarıyla Çin den sadece Türkiye aşı almış nedeninide aciklarmisiniz.? Kornavirus Çin de çıkıyor gidip yine çin den aşı alıyoruz. Bunu anlamış değiliz. Neden aşı konusunda bu kadar acele ediyor Türkiye.