Sağlık

Çok kritik uyarı geldi! Bu ay grip ve koronavirüs vakaları karışacak! Bu belirtilere dikkat edin!

Bu ay hastaların karışacağını ifade eden Dr. Tekin, açıklamasında, “Bir kişide ateş, halsizlik, yorgunluk, hafif bir öksürük varsa grip de olabilir Covid-19 da olabilir ama nefes darlığı ya da solunum sıkıntısı başlıyorsa onu kesinlikle Covid-19 açısından araştırmamız gerekiyor. Hastalar bundan sonra çok karışacaktır. Buradaki temel fark, solunum sıkıntısı semptomları” ifadesini kullandı.

BİRBİRİNE YAKIN HASTALAR

Ülkemizde Kurban Bayramı sonrasında artış gösteren koronavirüs vakalarına ilişkin tehlike çanları çalmaya başladı. Çünkü içerisinde bulunduğumuz ay ve sonrasındaki dönemde grip ve nezle gibi mevsimlik hastalıklar ortaya çıkmaya başlayacak. Bununla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, koronavirüsün ve gribin birbirine çok yakın hastalıklar olduğunun altını çizdi.

KORONAVİRÜSÜ GRİPTEN AYIRAN EN TEMEL ÖZELLİK

Prof. Dr. Recep Tekin, konu ile ilgili şu değerlendirmeyi kaydetti:

“İkisi arasındaki temel farklara baktığımız zaman aslında çok yakın hastalıklar. Ateş, öksürük, yaygın vücut ağrısı, halsizlik ve baş ağrısı ikisinde de olabilecek semptomlar ama Covid-19’u gripten ayıran temel özellik solunum sıkıntısı olmasıdır”

Çok kritik uyarı geldi! Bu ay grip ve koronavirüs vakaları karışacak! Bu belirtilere dikkat edin!

BU AYRIMI YAPABİLMEMİZİN TEK ŞARTI

Gribin genellikle üst sollunum yollarını tuttuğunu belirten Tekin, koronavirüsün daha çok akciğerlere indiğini şu şekilde ifade etti:

“Buna bağlı olarak da nefes darlığı, öksürük, solunum sıkıntısı yaratabilmektedir. Bu semptomların ikisini klinik ya da bulgulara bakarak ayırt etmek çok zor. Ancak bunun ayırımını yapabilmek için laboratuvar testlerine ihtiyacımız oluyor. Bu konuda dikkat etmemiz gereken aslında solunum sıkıntısı. Bir kişide ateş, halsizlik, yorgunluk, hafif bir öksürük varsa grip de olabilir, Covid-19 da olabilir ama nefes darlığı ya da solunum sıkıntısı başlıyorsa onu kesinlikle Covid-19 açısından araştırmamız gerekiyor. Bunun için gerekli testleri yapıp tedavimizi ona göre belirlememiz lazım. Tabi ki bu süreç içinde hastalarımız bundan sonra çok karışacaktır. Buradaki temel fark, özellikle solunum sıkıntısı semptomlarına dikkat etsinler. Her halsizlik her ateş Covid-19 olmak zorunda değil. Bu tür şikayetleriniz varsa ve bunun yanında da solunum sıkıntısı varsa Covid-19 açısından test yapmamız gerekecek. Bu ayrımı yapabilmemizin tek şartı testtir”

Çok kritik uyarı geldi! Bu ay grip ve koronavirüs vakaları karışacak! Bu belirtilere dikkat edin!

MASKE, MESAFE VE HİJYEN

Normalleşme sürecinden sonra vaka sayılarında artışın olduğun belirten Tekin, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Tekrar bazı uyarılarda bulunmak gerekiyor. Özellikle maske, mesafe ve hijyen konusunda halkımızın bu konuda gerekli hassasiyeti gösterip tedbirlere uyarak, virüsün yayılmasını ve hastalık oluşturmasının önüne geçmek gerekiyor. Bir diğer önemli nokta tabi ki izolasyon. Bilindiği üzere hastalığı geçiren, pozitif olan veya temaslı olan kişilerin evlerinde 14 gün boyunca karantinada olması gerekiyor. Maalesef ki pozitif olan ve evde kalması gereken hastalarımız dışarı çıkıp markete, kafelere gidebiliyor. Bunun önemli yaptırımları var ama şunu istiyoruz özellikle hastalarımızdan; bu toplum sağlığı için ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Lütfen evde izolasyona dikkat edin. Diğer taraftan maskemizi lütfen takalım. Sadece maske değil bununla birlikte özellikle mesafemizi koruyalım ve hijyene, özellikle yüzeye temas ettikten sonra ellerimizi yıkayıp ondan sonra normal gündelik hayatımıza devam edelim”