Sağlık

Dikkat! Sık sık kullanılan bu ürünler egzamaya yol açıyor!

Kritik uyarı Dermatolog Doç. Dr. Bengü Gerçeker Türk’den geldi. Virüs sebebiyle kullanılan alkol bazlı temizleyicilerin dikkatli kullanılmasını ifade ederken, konuyla ilgili, “Covid-19′ nedeniyle daha sık dezenfektan kullanır hale geldik. Derimizin üzerinde örtücü bir tabaka mevcut. Temizleyiciler içerisindeki alkollerle bu tabaka hasarlanmaya başlıyor. Deride tahriş egzaması görülüyor” açıklamasında bulundu.

ÖNCE HASSASİYETLE KENDİNİ BELLİ EDİYOR

Dermatolog Doç. Dr. Türk, salgın sebebiyle hijyen kurallarına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Sık sık kullanılan dezenfektanların ve alkol bazlı kremler ciltte tahrişe sebep olabileceğini ifade eden Türk, açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Önce kendini kızarıklık, hassasiyet olarak belli ediyor daha sonra deri üzerinde kuruma ve kabuklanma gelişiyor. Eğer bu aşamada gerekli önlemler alınmazsa deri kalınlaşıyor, kalınlaşan deri esnekliğini kaybederek, bir süre sonra çatlamaya başlıyor. El egzaması kronikleşmeye başladığı takdirde gerekli önlemler alınmıyorsa tahriş, ellerden kollara boyna ve yüze yayılım gösterebiliyor”

Dikkat! Sık sık kullanılan bu ürünler egzamaya yol açıyor!

ELLER YIKANDIKTAN SONRA MUTLAKA NEMLENDİRİCİ

Gün içerisinde eller yıkandıktan sonra mutlaka nemlendirici krem kullanılması gerektiğini vurgulayan Uzman Dermatolog, kullanılacak olan krem yağ bazlı olması gerektiğinin altını çizdi. Açıklamasında, “El yıkandıktan sonra mutlaka iyi bir nemlendiricinin sürülmesi gerekiyor. Bu nemlendiricilerin yağ bazlı olması gerekiyor, çünkü onarıma katkı sağlıyor. Gece yatarken de saf vazelin gibi yoğun kapatıcı özelliği olan nemlendirici kullanılması gerekiyor. Bu da el egzamasının hem gelişmesini engelliyor hem de tedavisinde yardımcı olmasını sağlıyor” ifadesini kullanan Türk, yağ bazlı krem kullanılması gerektiğini ifade etti.

ELLER YIKANIRKEN TAKILARI ÇIKARTIN

Doç. Dr. Türk, el yıkama işlemi sırasında yüzük gibi çeşitli aksesuarların çıkartılması gerektiği konusunda önemli bir uyarıda bulundu. Çıkartılmadığı durumlarda yüzüğün altında kimyasallar biriktiğini belirten Türk, açıklamasında “El yıkama esnasında yüzük gibi takılar çıkarılmalı. Çünkü yüzük gibi takıların altında kimyasallar birikiyor. Durulama, yüzük altındaki kimyasallara su ulaşmadığı için oradan tahriş reaksiyonuna devam ettiği gözlemleniyor. Öte yandan el terlediğinde emilimi artırıyor ve tahriş reaksiyonu artıyor. Dolayısıyla yüzük gibi el takılarının takılmamasını öneriyoruz” ifadesini kullandı.