Sağlık

Erdoğan'ın Hayali Gerçek Oluyor :" 2019 Yılına Kadar Tamamı Açılmış Olacak"

 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Şehir hastaneleri benim 14 yıllık hayalim. Başbakan olduğum günden bu yana bu projeyi hayata geçirmek için çok çabaladım, mücadele verdim. İnananlar vardı inanmayanlar vardı. Acaba olur mu ? , olmaz mı? sonunda yoluna girdi. 2005 yılından itibaren yasal ve bürokratik alt yapılarını hazırladığımız şehir hastaneleri için özel bir kanun çıkarmak zorunda kaldık. 2013 yılında 15 hastane ile ilgili imzaları arttık. Projeye start verdik.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde 21 Şehir hastanesi projesinin ihalesi yapıldı veya sözleşmesi imzalandı. Bu projeler, 9 bin metrekarenin üzerinde kapalı alana ve 30 bin 691 yatak kapasitesine sahip, 22 milyar 237 milyon TL yatırım bedeli olan hastanelerin inşa sürecini içeriyor. Hala ihale süreci devam eden 2, yüksek planlama kurulu onayında olan 4, fizibilite çalışmaları süren 2 proje daha bulunuyor. Böylece toplamda 41 bin yatağa, 30 milyar TL yatırım tutarına sahip 29 projeyi hayata geçirmiş olacağız. Şehir hastanelerimizin açılışlarına önümüzdeki aydan itibaren başlıyoruz. 2019 yılına kadar tüm hastaneleri hizmete almayı planlıyoruz. Burada mesele şu, biz öyle hastaneler, inşa edelim, kuralım ki buralarda benim vatandaşım hastaneye girdiği zaman hastanenin içinde , dışında , şurda burda sedyelerin üzerinde dolaşmasın.

Çocukluğumuzda hastanelere gittiğimizde bir binadan başka binaya sedyeler üzerinde gidiyorduk. Bunları yaşadık bu ülkede, ama artık bu böyle devam edemez. Bunun bitmesi lazım. Girdiği zaman vatandaşım her işini halledip çıkmalı. Şimdi bu hamdolsun bir çok hastanede başarıldı, bunun geliştirilerek devamının mücadelesini veriyoruz. Bu projelerin altında yatan gerçek bu. İzmir ve Kocaeli gibi önemli şehrimizin şehir hastanelerinin 1,1 milyar dolarlık dış finansmanının 637 milyon dolarlık anlaşmanın imzalarına hep birlikte şahitlik edeceğiz. Projenin %5 ortağıda olan General Electrik yetkilileri , Mart ayında ve geçtiğimiz ay ABD’de yaptığı görüşmelerde verdikleri sözü tuttukları için şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Yatırım bedeli 1.4 Milyar TL olan projenin 1.1 Milyarı dış krediyle kalanı öz kaynakla karşılanıyor.”

SÜRECEK