Sağlık

Ertesi gün hapı nedir? Ertesi gün hapı yan etkileri nelerdir? Ertesi gün hapı relg geciktirir mi?

Ertesi gün hapı acil doğum kontrol için olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Farklı markalar tarafından reçetesiz olarak satılan hap cinsel ilişki sırasında yeteri kadar korunduğunu düşünmeyen kadınlar tarafından kullanıyor. İlişkinin hemen sonrasında alınan ilaç oldukça yüksek koruma sağlasa da yüzde yüz koruma garantisi vermiyor. Hamileliğin oluşmasını engellemek için alınan ilaç korunmasız birliktelikten sonra 72 saat sonraya kadar kullanılabiliyor. Ertesi gün hapı hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan vatandaşlar ise ilaç zararlarını ve regl geciktirip geciktirmediğini merak ediyorlar.

Ertesi gün hapı nedir? Ertesi gün hapı yan etkileri nelerdir? Ertesi gün hapı relg geciktirir mi?

İlişkinin ardından ilk 12 saat içerisinde alınması durumunda gebeliği önlemede %90’a kadar etki eder. İkinci gün alındığında %75′ e düşen bu oran 5.günün sonunda etki etmeyeceği muhtemeldir. Acil durumlarda kullanıma uygun olan bu ilaçlar, gebeliği tam olarak engellemediği için düzenli bir doğum kontrol yönteminden tamamen farklı bir amaca hizmet eder.

Adet döneminde gebeliğin en yüksek olduğu ovulasyon döneminde (yumurtlama dönemi) alınsa da içeriğindeki yüksek hormon nedeniyle yumurtanın sperm ile döllenmesini engeller. Yumurta döllenmiş olsa da rahme tutunamaz ve bu sayede gebelik riski ortadan kalkar.

Ertesi gün hapı nedir? Ertesi gün hapı yan etkileri nelerdir? Ertesi gün hapı relg geciktirir mi?

Ertesi gün hapı kullanırken neye dikkat etmek gerekir?

Ertesi gün hapı cinsel ilişkiden sonra ne kadar çabuk alınırsa gebeliği önlemede o kadar iyi sonuçlar verir. Cinsel ilişkinin ardından 5. Güne kadar alınabileceğinden yukarı da bahsetmiştik ancak gebeliği önlemesi için ne zaman alındığının önemi oldukça büyüktür. Bu haplar günün herhangi bir saatinde, yemek öncesi ya da sonrası alınabilirler. Burada önemli olan cinsel ilişkinin ardından olabilecek en kısa sürede alınması gerektiğidir. Ertesi gün haplarının bazılarının 2 adet kullanılması gerekir ve bununla birlikte art arda içilmelidir. Ertesi gün hapının kullanımının ardından kusma ve ishal gibi semptomlar söz konusu ise ilaçların tekrardan kullanılması gerekir.

Ertesi gün haplarının çeşitli markaları bulunur ve bu markaların kullanımı da birbirinden farklıdır. Bu nedenle bu ilacı kullanmadan önce eczacınıza danışın ve prospektüsünü mutlaka okumaya özen gösterin.

Ertesi gün hapı nedir? Ertesi gün hapı yan etkileri nelerdir? Ertesi gün hapı relg geciktirir mi?

Ertesi gün hapının yan etkileri nelerdir?

Ertesi gün hapının özellikle sık sık kullanımı olası yan etkileri tetikleyebilir. Ayda bir kere kullanılabilir ancak düzenli kullanıma uygun bir ilaç değildir. İçeriğindeki maddeler diğer tüm ilaçlarda olduğu gibi alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilirler. Ayrıca kullanılan başka ilaçlar varsa ertesi gün hapı kullanılması durumunda olası bir etkileşim gerçekleşebilir. Bu da yan etkilerin daha belirgin bir hal almasına sebep olabilir. Özellikle kanama görüldüğünde kadınlarda hamilelik şüphesi doğurabilir. Ancak kanamanın ertesi gün hapının yan etkilerinden kaynaklanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Kanama dışındaki diğer yan etkileri ise şöyle sıralamak mümkün:

Mide bulantısı

Karın ağrısı

Baş dönmesi

Baş ağrısı

Göğüslerde hassasiyet

Adet düzensizliği

Olası yan etkiler, ertesi gün hapının kullanımının ardında 3 gün sürebilir. Adet düzensizliği de birkaç ay içinde düzene girer. Kanamalar bazen çok az birkaç damla şeklinde veya düzensiz meydana gelebilirler.

Ertesi gün hapı ne kadar koruma sağlar?

Ertesi gün hapı cinsel ilişkinin ardından kullanıldığında o anki ilişkinin gebelikle sonuçlanmasını engellemeye yardımcı olur. Ancak hamileliği kesin olarak engelleyebileceğinden bahsedilemez. Etkisinin ilacın alındığı süre ile yakından ilişkisi bulunur. Ayrıca mevcut olan hamileliği sonlandırmak için kullanılmaz ve diğer kontrol yöntemleri gibi sürekli kullanılması doğru değildir.