Sağlık

İçtiğiniz Her Bardak Kola Sizi Alzheimer'e Bir Adım Daha Yaklaştırıyor

Sürekli olarak tartışmalara neden olması ve sağlık açısından pek çok zararı daha öncede bilimsel olarak kanıtlanan gazlı içecekler ülkemizde de son derece yoğun olarak tüketiliyor. Son yıllarda Alzheimer hastalığının yaygınlaşması sonucu yapılan araştırma sonuçları son derece çarpıcı sonuçları ortaya koydu. 

Kola Başta Olmak Üzere Gazlı İçecekler Riski Arttırıyor!

Diyabet ile demans arasındaki bağı ortaya koymak üzere Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonucunda bilim adamları gazlı içecekler ile Alzheimer arasında bir bağlantı olduğunu keşfetti. Açıklanan verilere göre yüksek miktarda kola içen kişilerin ileriki yaşlarında Alzheimer hastalığına yakalanma riski çoğalıyor. 

Tüketilen Kola Miktarı Mutlaka Sınırlandırılmalı

Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı kapsamında açıklanan araştırma verileri kola tüketiminin mutlaka sınırlandırılması gerektiğini tartışmasız bir netlikle ortaya koydu. Fazla şeker tüketiminin Tip2 diyabeti tetiklediğini kanıtlayan Columbia Üniversitesi yeni araştırmada tehlikenin aslında daha fazla olduğunu göstermiş oldu. TİP2 diyabet ile Demans hastalığı arasında yakın ilişki olduğu belirlenirken kola içerisinde yer alan aşırı şekerin Alzheimer riskini arttırdığı kanıtlanmış oldu. 

7 Yıl Boyunca 2 Bin 226 Kişi Takip Edildi 

Araştırma sonuçlarının bu kadar değerli olmasının en önemli nedeni araştırmanın uzun vadeli ve yüksek katılımcı ile yapılması oldu. Söz konusu araştırma için Columbia Üniversitesi 7 sene boyunca 2 bin 226 adet katılımcı takip edildi. 

Aşırı şeker tüketiminde bulunan 429 adet katılımcıda Alzheimer başlangıcı tespit edildi. Günde 6 gram şeker tüketenlerle 30 gram şeker tüketenler arasında yapılan kıyaslamaya göre ise Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin yüzde 33 oranında artış gösterdiği açıklandı. Kolanın yanı sıra şekerli meyve suları, limonata ve her türlü asitli içecek yoğun şeker barındırmaları nedeni ile aynı etkiye sahip. 

Kamupersoneli.net