Sağlık

Kırmızı et ölüm riskini arttırıyor mu? Kırmızı etin faydaları ve zararları nelerdir?

Kırmızı et tüketiminin faydaları olduğu kadar zararlarıda vardır. Son 24 yıllık araştırmaya göre fazla kırmızı et tüketenlerin ölüm riski, yüzde 10 daha fazla. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan ve British Medecin Journal’da (BMJ) yayımlanan araştırmaya göre, kırmızı et tüketimi ölüm riskini arttırıyor. 

Araştırmacılar, protein ihtiyacını kırmızı et yerine tam tahıllar, yağsız beyaz et, balık ve yumurta gibi besinlerden karşılamanın ve bitkisel ağırlıklı beslenmenin ömrü uzattığını söylüyor.

Kırmızı etin tip-2 diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türleri ile ilişkisi biliniyordu fakat et tüketimi alışkınlığının ölüm riskine etkisini ortaya koyan bir araştırma yoktu.

1986 yılında başlayıp 2010 yılına kadar takip edilen araştırmaya, kardiyovasküler bir rahatsızlığı olmayan ve kansere yakalanmamış 30-55 yaş arası 53 bin 553 kadın ve 40-75 yaş arasında 27 bin 916 erkek katıldı. 4 yıllık periyotlarla güncel beslenme alışkanlıkları kayıt altına alınan katılımcılar, et tüketimlerine göre 5 gruba ayrıldı.

Sonuçlar, haftada 3,5 porsiyondan fazla kırmızı et tüketiminin ölüm riskini yüzde 10 oranında arttırdığını ortaya koydu. İşlenmiş et tüketimi ise, bu riski yüzde 13’e kadar yükseltiyor.

Kırmızı et ölüm riskini arttırıyor mu? Kırmızı etin faydaları ve zararları nelerdir?

Kırmızı etin faydaları ve zararları

Kırmızı etin lezzeti kadar faydası da oldukça fazladır. Yüksek kaliteli esansiyel amino grup asit içeren proteine sahip olan kırmızı et demir ve çinko bakımından zengin bir besin grubudur. Ayrıca içerisinde B vitamini de vardır. Kırmızı etin içinde en önemlisi  yüksek oranda  protein vardır. Bu sebepten dolayı gelişmekte olan çocukların mutlaka tüketmeleri gerekir.Vücudun ihtiyacı olan çinkonun yarısı kırmızı et tarafından karşılanır.

Kırmızı etin faydaları

Kırmızı et vücudun protein ihtiyacının büyük bölümünü karşılar. Vücudun kas yapısını da güçlendirir.

İçerisindeki mineraller sayesinde kırmızı et kansızlığa çaredir. Çünkü kırmızı ette demir vardır.

Kırmızı et insanlarda zekâ gelişimini arttırdığı kanıtlanmıştır.

Kırmızı et hastalıklara karşı savaş açmıştır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Anne adayları kırmızı eti bebeklerinin sağlıkları açısından mutlaka tüketmeleri gerekir. (sağlıklı koşullarda ve çiğ kalmaması koşuluyla)

Kreatin yalnızca et gibi hayvansal gıdalarda oldukça fazladır. Bu sebepten dolayı beyin sağlığı için çok faydalıdır.

Kırmızı et içerisinde bulunduğu vitaminler sayesinde vücudun temel taşı olan kemiklere çok faydası vardır.

Kırmızı et B6 ve B12 vitaminleri bulundurur. Bu vitaminlerde hafızanın iyi beslenmesi için gerekli vitaminlerdir. Kırmızı eti düzenli tüketirsek güçlü bir hafıza ya sahip oluruz.

Kilo problemi yaşayan bireylerin diyet listelerinin baş tacıdır.

Kırmızı et insan bünyesine enerji verir. Kırmızı et selenyum açısından da güçlü bir besin olduğu için kolon kanserinden de korur.

Kırmızı etin zararları

Kırmızı etin faydası olduğu kadar da zararı da mevcuttur.

Aşırı tüketmeye bağlı kolesterol yükselmesine sebep olmaktadır.

Kırmızı et fazla tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına sebep olur.

Diyet listelerinin başıdır demiştik ancak fazla tüketildiğinde kilo vermek yerine aksine kilo alırız.

Kırmızı et aşırı tüketildiğinde Gut hastalığına yakalanma riskini de arttırır.