Sağlık

Koronavirüse karşı sıkça kullanıyorduk! Ancak bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor!

Koronavirüs salgınıyla birlikte el dezenfektan kullanımı artmaya devam ediyor. Hayatımızın hemen hemen her alanında kullandığımız dezenfektanların zararlı etkilerinin olduğu ifade edildi. Peki, dezenfektanları ne zaman kullanmalıyız?

EL DEZENFEKTANLARI NE ZAMAN KULLANILMALIDIR?

El dezenfektanlarının ne zaman kullanıldığı merak konusu oldu. Alkol bazlı olan el dezenfektanları mümkün olduğu kadar sabun ve suyun bulunmadığı zamanlarda kullanılması gerekmektedir. Sanılanın aksine el dezenfektanları el yıkamanın yerine geçmiyor. El dezenfektanları sadece geçici olarak koruyucudur. Bu noktada ellerin mutlaka sabun ve su ile yıkanması gerekiyor.

Koronavirüse karşı sıkça kullanıyorduk! Ancak bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor!

EL YIKAMAK ALIŞKANLIK OLMALI

İnsanlar genellikle öksürürken, mendil kullanırken direkt olarak ellerini kullanıyor. Ancak öksürük sebebiyle bakterileşen ellerle kapı tokmaklarına dokunmak, ortak kullanım alanlarındaki eşyalara dokunmak virüsün yayılmasına zemin hazırlıyor.

SIVI SABUN VE SU KULLANIN

Özellikle toplu alanlarda el dezenfektanları koyulmaya başlandı. Bu tür kimyasal içerikli el dezenfektanlarının sabun ve suya ulaşım olmadığı zamanlarda kullanılması gerekiyor. Kişi su ve sabuna ulaştığı zaman hemen ellerini bol su ve sabunla yıkamalıdır.

Koronavirüse karşı sıkça kullanıyorduk! Ancak bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor!

ZARARLARI VAR

El dezenfektanlarının sıkça kullanılması durumunda bakterilerin ve virüslerin direnç gelişimi gösteriri. Direnç gelişimi gösteren mikroplar ölüm oranları yüksek olan ciddi hastalıklar olarak ifade ediliyor. Cildi kurutan ve alerjik reaksiyonlara sebep olan el dezenfektanları zaman içerisinde egzamaya bile neden olabiliyor.

YÜZDE 100 TEMİZLİK SAĞLAMAZ

Kamupersoneli.net olarak aldığımız bilgiye göre el dezenfektanları kesinlikle yüzde 100 koruma sağlamıyor. Aşırı kullanımının zararlı olduğu ifade edilen el dezenfektanlarının sadece suya ulaşılamadığı durumlarda gerekli miktarda kullanılması gerekiyor.