Sağlık

Parmak Uçları Neden Üşür? Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Vücudumuz ilk olarak hayati önem taşıyan organlara sıcaklık göndermektedir. Bu durumda parmaklar biraz soğuk kalır ve ancak farklı bir takım sağlık sorunları parmaklarınızın sürekli soğuk kalmasına neden olabilmektedir.

İşte parmak ucu soğukluklarının nedenleri:

Raynaund hastalığı:
 
Bu hastalık genel olarak ellerde,parmaklarda kulak ve burunda oluşan kan dolaşımının bozulmasıyla ortaya çıkar.Kan dolaşımının azalmasıyla parmak uçları, ilk olarak beyaz renge döner. Beyaz olan bölge ilerleyen zamanlarda kızarıp yanmaya başlayabilir.

Otoimmün bozuklukları:
 
Otoimmün bozukluğu bağışıklık sistemiden bağımsız ve ters olarak hareket eden sağlıklı hücrelere saldırması durumuna denir. Bağışıklık sistemi vücudun normal bileşenlerini kendinden saymayarak, dokulara veya organlara saldıran bakteriler üretmektedir.

Bunun sonucunda ise iltihaplanma ve otoimmün bozuklukları ortaya çıkmaktadır.

Tiroit hastalığı:
 
Tiroit bezinin yeterli hormonlar üretememesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. İyot eksikliği bu hastalığın en önemli sebeplerinden biri olarak tanınır.
 
 Tiroid bezi az çalıştığında ise hipofizden TSH’nın kana verilmesinde artış yaşanır. Vücut dokuları için gerekli miktarda tiroid hormonu salgılanamaz.
 
Bunun sonucunda ise ‘’hipotiroit’’ meydana gelmektedir. Dokulara yeterli miktarda kan ulaşmamasının bi diğer nedeni de böyle bilinir.

B12 eksikliği:

B12 vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretiminde çok önemlidir. B12 en fazla kümes hayvanları, et, yumurta ve süt içerisinde bulunmaktadır.

B12 vitamini yoksa kan hücrelerinin üretimleri yavaşlar, üretilen hücrelerde kalitesiz olur ve bunun sonucunda dokulara yeterli kan ulaşmaz ve el ayak üşümesi meydana gelmektedir.

Kamupersoneli.net | ANKARA

Bir Yorum

  1. Göğüste ağrı var vucudumda yanmalı ağrı ayak parmakları üşüyor

  2. ayak parmaklarım üşüyor 6 giyim çorap giyiyorum ne yapılmalı

  3. Ayak ve elparmaklarm kışın donuyor şişiyor hatta yarılıyor ve azda olsa çatlayınca kanıyor ve kaşınıyor aniden sırtımdan gelen soğuk sinir bozucu süt peynir yumurta tüketiyorum bana bilgi verirseniz sevinirim iyi günler.