Sağlık

Psikiyatri Hastalarına 'Fıstık' Gibi Tedavi

Siirt’te, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde (TRSM) tedavi gören psikiyatri hastaları, rehabilitasyon çalışmaları kapsamında Siirt fıstığı ve kabuğundan çeşitli el sanatı ürünleri yapıyor.


Siirt Devlet Hastanesinin bünyesinde 2 yıl önce hizmete giren merkezde tedavi gören hastalar için rehabilitasyon çalışmaları kapsamında çok sayıda etkinlik düzenleniyor.

Masa tenisi, resim, ebru, takı tasarımı, müzik ve halk oyunu gibi etkinliklere katılarak moral bulan hastalar, kentin yöresel ürünlerinden Siirt fıstığından ve fıstık kabuğundan çeşitli el sanatı ürünleri de yaparak rehabilite oluyor.

TRSM Sorumlusu Sosyal Hizmet Uzmanı Haluk Deniz, yaptığı açıklamada, merkezde aralarında psikiyatr, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve yardımcı sağlık personelinin de bulunduğu 10 personel ile 130 hastaya hizmet verdiklerini açıkladı.

Hastalara en iyi şekilde rehabilitasyon hizmetlerini vermeye çalıştıklarını ifade eden Haluk Deniz, “Elimizden geldiğince ulaşabildiğimiz hastalara ulaşıyoruz. Buraya gelen hastalarımız rehabilitasyon hizmetlerimizden faydalanıyor. Buraya gelemeyen hastalarımızın evlerine giderek durumlarını takip ediyoruz. Buraya gelemeyen ilçelerdeki hastalarımızın takiplerini ise bazen telefonla yapıyoruz.” Açıklamalarını yaptı.

Hastaların merkeze ait servisle sabah evlerinden alındığını ve öğlen yemeğini merkezde yediklerini ifade eden Haluk Deniz, akşam saatlerinde yine aynı servisle güvenli bir şekilde evlerine bırakıldıklarını belirtti.

Merkezde bireysel ve grup çalışmalarının yapıldığını aktaran Deniz, çeşitli el sanatları ürünleriyle rehabilitasyon çalışmaları yapıldığını belirtti.

Haluk Deniz, düzenledikleri etkinliklerle hastaların bir yandan sosyal yaşama bir yandan da tedavilerine uyum sağladıklarını anlatarak, sanatsal ve sportif etkinliklerin, rehabilitasyon eğitimi alan hastaların hastalıklarının hızlı ilerlemesini önlediğini, tedaviye daha hızlı cevap verdiklerini vurguladı.

El ve Zihin Becerisi Gelişiyor

En önemlisi de hastaların topluma kazandırılmış ve topluma ayak uyduran birer birey haline geldiğine dikkati çeken Haluk Deniz, “Bu çalışmalar gerek Siirt fıstığı gibi yöresel ürünlerle, gerekse satın aldığımız malzemelerle gerçekleştiriliyor. Siirt fıstığının tek tek bir araya getirilmesiyle gerçekleştirilen etkinliğimiz, hastalarımızın el ve zihin becerilerinin gelişmesine yardımcı oluyor. El ve zihin becerisi gelişen hastalarımız, kendi işlerini daha kolay ve daha sağlıklı bir şekilde görme imkânına sahip oluyor.” dedi.

Merkezde hastaların tedavi ve takiplerinin yapıldığını, sadece hastalara değil, gerekli görülen durumlarda ailelerine de çeşitli aile eğitimi hizmetleri verildiğini dile getiren Deniz, her konuda yönlendirme ve destek çalışmaların yapıldığını anlattı.

Siirt Fıstığı Kabuğuna Ruh Kazandırdık

Merkezdeki etkinliklerde görevli yardımcı sağlık personeli Şahin Sevilgen de rehabilitasyon çalışmalarını sadece ahşap, resim, müzik gibi etkinliklerle kısıtlamadıklarını, akla gelebilecek her türlü şeyden faydalanmaya çalıştıklarını söyledi.

Etkinliklerinde Siirt fıstığı ve kabuklarını da değerlendirdiklerine dikkati çeken Sevilgen, “Hastalarımızla gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde Siirt fıstığından çeşitli malzemeler üretiyoruz. Ekmek sepeti, takı kutusu, vazo gibi malzemeleri Siirt fıstığıyla yapmaya çalışıyoruz. Genel olarak sadece kışlık yakacak olarak kullanılan fıstık kabuklarına da sanatsal çerçevede bir ruh kazandırdık.” dedi.

Şahin Sevilgen, etkinlikler kapsamında toprak, taş, ahşap ve atık gazetelerden de çeşitli ürünler yaptıklarını ve bunları merkezde sergilediklerini de sözlerine ekledi.

AA

Kamupersoneli.net  | Ankara