Sağlık

Sağlık Bakanlığı Duyurdu! Turuncu Gıdalar Uyarılacak Kırmızı Gıdalara Yasak Getiriliyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ( RTÜK) tarafından alınan kararla beraber çocuk programlarında yer alacak yiyecek ve içecek ürünlerine yönelik olarak reklamlara yeni düzenlemeler getirildi.

Söz konusu bu detaylara göre Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen bisküviler, kekler ile beraber, çikolatalar, şekerlerin yanı sıra cips ve şekerlemelerin bulunduuğu “kırmızı listede” bulunan ürünlerin reklamlarına engel getirildi.

Turuncu listede yer alan ürünler ise Sağlık Bakanlığı tarafından verilen onayla beraber reklamlara konulabilecek. Ancak diğer yandan Sağlık Bakanlığı tarafından bu konuyla alakalı olarak net bir açıklama yapılmış değil…

Gazete Habertürk’ün haberine göre; Bakanlığı listesinde yer alan yiyecek ve içeceklerin reklamlarında düzenli ve dengeli beslenmeye yöneltecek şekilde teşvik edici ifadelere yer verilecek. Bu söz konusu uygulama 2 yıl sonra başlayacak. 

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre;

“Avrupa Gıda ve Beslenme Eylem Planı 2015-2020’nin anahtar faaliyetlerinden biri Besin Profili Modeli gıda sınıflandırma ve sıralamasıdır. Bu model beslenmeyi değil, gıdaları kategorize ediyor.

Bu modele göre 5 kategoride çocuklara yönelik yiyecek ve içecek pazarlamalarına izin verilmiyor.

Eğer bir ürün her bir 100 gram total yağda 1gram ve üstü endüstriyel olarak üretilmiş trans yağ asidi içeriyorsa ya da toplam enerjinin yüzde 0.5’i ve üstü alkol formunda ise pazarlanması yasak.” ifadelerine yer verildi.

Kamupersoneli.net I ANKARA