Sağlık

Son dakika Sağlık Bakanlığı duyurdu! İftarda o tarz yemekleri hazırlamaktan kaçının!

Ramazan ayının girmesiyle birlikte iftarda oruç vatandaşların sağlıklı bir iftar yapabilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından iftar için tavsiye yayımlandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI UYARDI: KAÇININ!

Sağlık Bakanlık tarafından yayımlanan tavsiyede, “İftarda haşlama, buğulama, fırında pişirme, ızgara gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin. Kavurarak veya kızartarak yemek hazırlamaktan kaçının.” denildi.

Son dakika Sağlık Bakanlığı duyurdu! İftarda o tarz yemekleri hazırlamaktan kaçının!

Peki kızartmanın zararları neler? İşte cevabı:

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim görevlisi Esma Aksoy Kendilci, kızartmanın en çok kullanılan pişirme yöntemlerinden biri olduğunu belirterek, “Fazla yağ tüketimi, kalp hastalıkları, kanser, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların riskini artırmaktadır” dedi.

KIZARTMA YAĞLARININ TEKRAR KULLANILMASININ ZARARLARI NELER?

Ayrıca Kendilci, “Kızartma yağlarının tekrar tekrar kullanılması, kanserojen madde oluşumunu arttırır. Bu nedenle kızartmaya beslenmemizde çok fazla yer vermemeliyiz ve kızartma yağlarını 3 defadan fazla kullanmamalıyız” ifadelerini kullandı.

Kendilci, kızartma işleminin, sıcaklık derecesinin kontrol edilebileceği ve yağın homojen olarak ısıtılabileceği fritöz gibi ekipmanlarda yapılmasını tavsiye etti. Kızartmalık yağın ısısının 150-170 derece arası bir ısıya ayarlanması gerektiğini söyleyen Kendilci, ısının 180 derecenin üzerine çıkarılmasının doğru olmadığını kaydetti.

Yemeklerde trans yağ oranı düşük, uygun kızartmalık katı veya sıvı yağın tercih edilmesi gerektiğini belirten Kendilci, “Gıdalara fritözün üzerinde tuz veya baharat dökülmemelidir. Her kızartmadan sonra yağın filtre edilmesi (süzülmesi), kızartma esnasında kızartılan gıdanın yağ emmesinden dolayı meydana gelen kaybın, yağın yeniden kullanımından önce biraz yeni yağ ekleyerek gençleştirme yöntemiyle yağdaki zararlı bileşik olan polar maddelerin miktarının aşağıya çekilmesi mümkündür” dedi.