Sağlık

Türkiye'de yapılan Covid-19 aşısı ilgili açıklama geldi: Ciddi yan etkisi yok!

Çin’den dünyaya yayılan corona virüsüne karşı aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları tüm dünyada devam ediyor. Türkiye’de geçtiğimiz hafta Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla sağlık çalışanlarına corona virüsü aşısı uygulandı. Hacettepe Üniversitesi’nde 20 gönüllü sağlık çalışanına uygulanan aşı ile ilgili olarak ise Prof. Dr. Murat Gökova’dan açıklama geldi. Gökova aşının üzerinden geçen 5 günde herhangi bir yan etkiyle karşılaşılmadığını duyurdu.

Türkiye'de yapılan Covid-19 aşısı ilgili açıklama geldi: Ciddi yan etkisi yok!

5 günde ciddi etkiye rastlanmadı

Türkiye’de uygulanan Çin aşısının 20 gönüllü üzerindeki sonuçlarında ciddi yan etki ile karşılaşılmadığını belirten Akova açıklamalarında, “Çok sayıda gönüllüyü bir anda aşılamak istemiyoruz açıkçası. Hem kontrolü kolay sağlamak hem de bu kişilere daha rahat bir hizmet sunmak için. Şimdiye kadar 20 civarında gönüllüyü aşıladık, bunların hepsi sağlık çalışanı. Bu kişilerden aşı yapmadan önce kanlarını alıyoruz, antikor olup olmadığını tespit ediyoruz. Aynı zamanda PCR testiyle belirtisiz de olsa virüs taşıyıp taşımadıklarına bakıyoruz. Bize başvuran gönüllüler içinde 2’sinin antikoru pozitif çıktı. Yani onlar hastalığı belirtileri olmadan geçirmişler. Bu nedenle bu 2 kişiyi aşılamadık. Ama geri kalan gönüllülerin hepsi ilk doz aşıları oldular. Aradan geçen 5 gün içinde çok şükür ciddi bir yan etki ile karşılaşmadık. Ufak tefek şeyler var tabii; hafif halsizlik, kırgınlık, aşı yapılan yerde ağrı gibi ama bunlar tüm aşılarda olduğu gibi beklenen yan etkiler. Şimdilik bir sorun yok” dedi.

Türkiye'de yapılan Covid-19 aşısı ilgili açıklama geldi: Ciddi yan etkisi yok!

Taleplere ilişkin liste yapılıyor

Çok fazla sayıda gönüllü aşılamak istediklerini söyleyen Akova açıklamalarında , “Haberdar olan vatandaşlarımız bizlere ulaşıp gönüllü olmak istediklerini söylüyorlar ve taleplerine ilişkin bir liste yapıyoruz. Ama şu anda resmi olarak açmadığımız için bu talebi, sayı çok yüksek değil. Sağlık personelini aşılamayı bitirdikten sonra gönüllü kabul etmeye çalışacağız. Aşıyı geniş kapsamda yapmaya karar verdiğimiz anda onlara geri döneceğiz ve ‘aşılayabiliriz’ diyeceğiz.” İfadelerini kullandı.

Kaç kişiye uygulandığı bilinmiyor

Akova corona virüsü aşısının Çin’de askeri personele de uygulandığını açıkladı. Aşı ile ilgili açıklamalarında ciddi yan etki bulunmadığını vurgulayan Akova, “Eğer onay alacak olursa bizim dışımızda da kullanılmaya başlanacak. Bu aşı şimdi Çin’de otoriteler tarafından acil kullanım onayı almış durumda. Çin’de asker ve sağlık personeli için de uygulanıyor diye biliyoruz; ama kaç kişiye uygulandı bilgimiz yok. Yalnız bize yakın zamanda ulaşan bir bilgiye göre 4 hastada ateş, baş ağrısı, halsizlik yan etkilerinin görüldüğü. Henüz elimize güvenlik verisi ulaşmadı. Çok ağır ve ciddi yan etki ile karşılaşılmadı. Bunların hepsi bilimsel birer çalışma. Biz etkinliği ve güvenliğini tamamen göstermiş bir aşıya sahip değiliz. Dünyada hiçbir yerde böyle bir aşı yok. Rusya ve Çin’de acil kullanım oranı almış aşılar var oradaki otoriteler tarafından. Bu da eleştiriliyor bilim dünyası tarafından. Çünkü bu tür onayları vermelerine rağmen bilimsel olarak geniş kitlelerde bu aşıların etkinliği ve güvenilirliği tam olarak gösterilmiş değil.”dedi.

Türkiye'de yapılan Covid-19 aşısı ilgili açıklama geldi: Ciddi yan etkisi yok!

13 civarında aşı var

Aşının etkinliğini ölçmek için bir gruba boş aşı bir gruba corona virüsü aşısı vurduklarını açıklayan Akova sonuçlar ortaya çıkana kadar güvenli aşı diye bir şeyin olmadığını söyledi. Türkiye’nin yerli aşıları hakkında da bilgi veren Akova, “Henüz hayvan çalışmasında bunlar. İnsandan önceki değişik fazlarda. Toplam 9 aşı Dünya Sağlık Örgütü listesine kayıtlı; ama benim bildiğim 13 civarında aşı Türkiye’de değişik merkezlerde yapılan. Bunların bir ya da bir kaçının insanda deneme aşamasına gelmiş olabileceği konusunda bir bilgi var” dedi.

7 ay sürecek 

Türkiye’de uygulanan Çin aşısının uygulanma şekli hakkında açıklama yapan Gökova, İlk aşıyı alan gönüllülere 14 gün geçtikten sonra aynı aşıdan bir doz daha yapılacağını söyledi. Yapılan açıklamalara göre, Aşı vurulan kişilerden 28 ve 42’nci günlerde ise kan alınacak ve kanlarında antikor olup olmadığına bakılacak. Gönüllülerde virüs bulup bulunmadığı ise periyotik olarak kontrol edilecek. 7 ay kadar sürecek olan çalışmalarda bazı gönüllülerde ‘T hücre bağışıklığı denilen antikor dışında vücutta bağışıklık olup olmayacağına bakılacak. Aşı hakkında güvenlik analizleri yapılacak.