Sağlık

Uzman uyardı: Koronavirüse yakalanmamak için bunlara dikkat edin!

Koronavirüs, ülkemize geldiği günden beri, vatandaşlar, sağlık beslenmenin yollarını araştırıyor. Uzmanlar, bağışık sisteminin güçlü olduğu kişilerde, hastalığın daha hafif seyrettiğini söylüyor. İşlenmiş gıdalar, şekerli yiyeceklerin ve içeceklerin vücuda yarardan çok zarar verebileceğini vurgulayan Uzman Çelebi koronavirüs kapsamında bir takım uyarılarda bulundu.

HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

Koronavirüs salgını kapsamında dünya Sağlık Örgütü’nün de ayağa kalktığını ifade eden Uzman Çelebi, “Dünya Sağlık Örgütü’nün artık bir pandemi olarak kabul ettiği korona virüs salgını ülkemizde de önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturmaktadır” dedi.

Uzman uyardı: Koronavirüse yakalanmamak için bunlara dikkat edin!

RAF ÖMRÜ UZUN BESİNLER SEÇİN

Dünyayı etkisi altına alan bu salgınla karşı karşıya geldiğimiz bu günde tüketilen gıdalara daha da dikkat edilmelidir. Bu dönemdeki besinlerin özellikle besleyici özelliklere sahip olması gerektiğinin altını çizen Çelebi, açıklamasında şunları kaydetti:

“Bu dönemde alınacak gıdaların olabildiğince besleyici, raf ömrü uzun ve dayanıklı olması uygun olacaktır. Bu zor dönemi olabildiğince rahat atlatmak için seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması dengeli beslenme yönünden büyük önem taşımaktadır. Akla hemen gelmese de, aslında günlük yeterli sebze ve meyve tüketimi her gün ve her öğün sağlanmalıdır”

MEVSİMİNE UYGUN SEBZE VE MEYVE TÜKETİLMELİ

Uzman Çelebi, salgına karşı vücudumuzu hazırlıklı bir hale getirmek için, mevsimine uygun besinlerin tüketilmesi konusunda da bir takım uyarılarda bulundu. Mevsimine göre dayanıklı sebzelerin ve meyvelerin satın alınması gerektiğini, “Özellikle karnabahar, lahana, kabak, brokoli, biber, turp, havuç, patates; meyvelere ise elma, portakal, greyfurt, mandalina, olgun olmayan muz gibi mevsime uygun ve dayanıklı sebze ve meyveler satın alınmalıdır” sözleriyle açıkladı.

Uzman uyardı: Koronavirüse yakalanmamak için bunlara dikkat edin!

SEBZELERİN RAF ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİN..

Dışarıdan alınan sebzelerin ve meyvelerin mevsimine uygun olarak tercih edilmesi gerekiyor. Dayanıklı sebzelerin raf ömrünü uzatma konusunda da bir takım tüyolar veren Çelebi, “Dayanıklı sebzelerin raf ömrünü uzatmak için yıkanmadan ve kesilmeden buzdolabında saklanmaları gerekmektedir” dedi.

İYİ PİŞİRMEK ÖNEMLİ

Çelebi, yemek hazırlarken sebzelerin iyi temizlenmesi gerektiğini ifade etti. Aynı zamanda, salgınla mücadele içerisinde olduğumuz şu dönemlerde tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken bir takım besinlerin olduğuna da değindi. Özellikle kan şekerini yükselten besinlerden uzak durulması gerekiyor. Hamur işi, işlenmiş et, aşırı tuzlu soslar, cips, tuzlu kurabiye ve patlamış mısırı bu dönemde tüketmemek gerekiyor.

Uzman uyardı: Koronavirüse yakalanmamak için bunlara dikkat edin!

UYKU SORUNUNA SEBEP OLUYOR

Salgına yakalanmamak için sadece tüketilen besinlere değil, aynı zamanda uyku düzenine de dikkat etmek gerekiyor. Bu dönemde tüketilen yüksel alkollü ve enerji içecekleri, uyku sorununa sebep oluyor. Uzman Çelebi, bu tür ürünlerin tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini ifade etti. Alkolün vücuda verdiği zararı ise şu sözlerle açıkladı:

“Alkol tüketiminin korona virüs enfeksiyonunu önlediğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığı gibi, içinde etil alkol yerine metil alkol bulunan sahte içkiler de çok ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir”