Sınavlar

ÖSYM'den YKS Başvurularına Yönelik Sıkça Sorulan Sorular Duyurusu

Ölçme, Seçme ve Yerleştirmek Başkanlığı eğitimi üniversitelerin ilgili bölümlerinde devam etmek isteyen adayların başvuru yapacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı ve sınava başvurulara ilişkin adaylar tarafından sıkça sorulan sorulara ilişkin bir duyuru yayımladı. 

Yayımlanan duyuruda özellikle söz konusu sınava başvuruda bulunacak adayların, başvuru süreci boyunca dikkat etmeleri gereken hususlara dair bilgiler verildi. 

ÖSYM’DEN SIKÇA SORULAN YKS SORULARI DUYURUSU

ÖSYM tarafından yayımlanan duyuruda, 2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavına (2018-YKS) ilişkin ‘Sıkça Sorulan Sorulara ilişkin açıklamaların yer aldığı duyuru metnine, kurumun web adresi üzerinden ulaşılabileceği belirtildi. 

ÖSYM tarafından yayımlanan duyuruda ayrıca, söz konusu sınava kimlerin başvuru yapabileceği, adayların başvuru sürecinde ve başvurularını yaparken dikkat etmeleri konulara dair bilgiler verildi. YKS ile ilgili olarak adayların en çok sıkıntı yaşadıkları konulara dair soru cevap şeklinde hazırlanan duyuruda adayların merak ettikleri işlemlerin yapılış aşamalarına dair de detaylar aktarıldı. 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirmek Başkanlığı’nca yayımlanan duyuru metni;

2018 YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (2018-YKS) SIKÇA SORULAN SORULAR*

1. Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) kimler başvurabilirler?

Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.

2. YKS Kılavuzuna nasıl ulaşabilirim?

Kılavuz, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde DUYURULAR başlığı altında yayımlanmıştır.

3. YKS Kılavuzunda, YÖK’ün sınava ilişkin daha önce duyurduğu hususlarda değişiklik var mı?

YKS Kılavuzu, YÖK’ün sınava ilişkin kararları doğrultusunda hazırlanmış olup değişiklik yapılmamıştır.

4. Sınava başvuru işlemi nereden yapılır?

ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı ve eğitim bilgisi bulunan adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilirler. ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve/veya eğitim bilgisi bulunmayan adaylar, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.

5. ÖSYM Başvuru Merkezlerinin adresini nerede bulabilirim?

Başvuru merkezlerinin adresleri ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde “2018-YKS: Kılavuz ve Başvuru Bilgileri” içinde yer almaktadır.

6. Bir başvuru merkezinde YKS başvuru işlemi yapacak adayların bizzat kendisinin başvuru merkezine gitmesi zorunlu mudur?

Evet, zorunludur. Adayın fotoğrafının çekilmesi gerekmektedir.

7. Başvuru merkezine giderken adayın yanında bulundurması gereken belgeler nelerdir?

Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2018-YKS Aday Başvuru Formu ile Nüfus Cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaportun aslı gerekmektedir.

8. Sınav ücretleri nasıl yatırılacaktır?

YKS’ye başvuran adaylar seçmiş oldukları oturumlara bağlı olarak sınav ücretini kılavuzda belirtilen bankalardan herhangi birine veya ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır.

9. Sınav ücretleri ne zaman yatırılır?

YKS için başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten sonra sınav ücreti yatırılır.

10. Sınav ücretleri en son ne zaman yatırılabilir?

Sınav ücreti ödeme için son gün 22 Mart 2018 tarihidir.

11. 1-21 Mart 2018 tarihleri arasında 2018-YKS başvurumu yapamadım, ne yapmalıyım?

 1-21 Mart 2018 tarihleri arasında 2018-YKS başvurusunu yapmayan adaylar, geç başvuru gününde (4 Nisan 2018 tarihinde) 2018-YKS başvurularını yapabileceklerdir. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, geç başvurunun yapıldığı gün başvuru bilgileri sisteme kaydedildikten
sonra sadece ÖSYM’nin https://odeme.osym.gov.tr internet adresinden kredi kartı/banka kartı ile süresi içinde yatıracaklardır. Bankalardan ücret ödemesi yapılmamalıdır.

12. Sınav oturumları nelerdir?

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) tüm adaylar için zorunludur. YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT): İsteğe bağlıdır. YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): İsteğe bağlıdır.

13. YDT hangi dillerde yapılacaktır?

Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Yabancı dil oturumunda her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.

14. Başvuru yapıldıktan sonra oturum ekleme yapılabilir mi?

YKS başvuru süresi içinde ilgili oturumlara ait sınav ücretlerini yatırarak oturum ekleme yapılabilir.

15. Yurt dışından başvuru yapılabilir mi?

Evet yapılabilir. Başvuruların yapılacağı tarihler arasında eğitim, tedavi vb. nedenlerle yurt dışında bulunduğu için (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayanlar, başvurularını kılavuzda açıklandığı şekilde yapabilirler.

16. Adaylar sınava girerken yanlarında hangi belgeleri bulundurmak zorundadır?

Adayların sınava girerken aşağıda belirtilen iki belgeyi yanlarında bulundurmaları zorunludur: 1) İlgili oturuma ait Sınava Giriş Belgesi (SGB) 2) Nüfus Cüzdanı veya Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport

17. Sürücü belgesi, meslek kimlik kartları ile sınava girilebilir mi?

Hayır, girilemez. Sürücü belgesi, Meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler, sınava giriş için geçerli kimlik belgesi olarak kabul edilmez.

18. Sınavda hangi testler yer alacaktır?

TYT’de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. YDT’de ise, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer almaktadır.

Kamupersoneli.net – ANKARA