Sınavlar

ÖSYM TYT Örnek Soru Kitapçığında Eski Soruları Kullandı

ÖSYM, bu yıl ilk kez uygulanacak Temel Yeterlilik Testine (TYT) ilişkin sınava girecek adaylara yol gösterici olması amacı ile örnek soru kitapçığı hazırladı. 

Önceki yıllarda düzenlenen ALES, YÖS ve SAT sınavlarındaki sorulardan da alarak ortaya TYT soru kitapçığı çıkaran ÖSYM, soru hazırlamaya zaman olmadığını öne sürerek, bu uygulamaya gidildiğini belirtti. Uzmanlar, acele hazırlanan bu soru kitapçığının adayların kafasını karıştırdığını yönünde açıklamalarda bulundu.

TYT’nin, PISA, SAT gibi uluslararası sınavlarla örtüşen yanları olduğunu belirten ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, TYT’nin bir referans sınavı olmasını hedeflediklerini açıkladı. 

Tüm Sorular Kurum Tarafından Hazırlandı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, ÖSYM’nin yaptığı tüm sınavların sorularını kurumun kendisinin hazırladığını vurgulayarak, ÖSYM’nin birikim ve deneyiminin değişikliklere adaptasyonu kolaylaştırdığını aktardı. Mahmut Özer yapmış olduğu açıklamasında, yeni yaklaşımı en iyi şekilde yansıtabilmek için gece gündüz yoğun bir tempoda çalışılıp kısa sürede örnek soru kitapçığını yayınladıklarını kaydetti. 

Daha Önceki Sınav Sorularından Alındı

Fakat yayımlanan kitapçıkta yer alan sorular incelendiğinde, bir kısmının önceki yıllarda düzenlenen ALES, YÖS ve SAT sınavlarında çıkan sorulardan alındığı gözlemlendi. Milliyet’ten Aysel  Bozan Yılmaz’ın haberine göre, soruların bazılarında birkaç rakam, bazılarında ise bir iki kelimenin değiştirildiği belirtildi.

‘Sorular Tam Olarak Hazırlanamamış’

İrday Eğitim Kurumları Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday, söz konusu durum ile ilgili açıklamada bulundu. İrday, yayımlanan soru kitapçığının ÖSYM tarafından çok kısa sürede hazırlandığını belirterek, bu sınava özel matematik soruları tam olarak hazırlanmadığını aktardı.

Ciddi Zaman ve Emek Gerektirir

İrday, inceledikleri sorulara göre 12 sorunun daha önceki ALES ve SAT sınav sorularına büyük oranda benzediğini belirtti. Mehmet İrday, geçtiğimiz yıllarda sınav sisteminde birçok değişikliğe gidildiğini belirterek, ÖSYM’nin sadece örnek sorular yayınladığını kaydetti. ÖSYM’nin hiçbir zaman örnek kitapçık yayımlamadığını belirten İrday, örnek sınav kitapçığı hazırlamak en az gerçek bir sınav hazırlamak gibi ciddi zaman ve emek gerektirdiğini açıkladı.

2 Yıllık Uygulamaya İhtiyaç Var

İrday Eğitim Kurumları Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday açıklamasında; İrday Eğitim Kurumları Matematik Bölüm Başkanı Mehmet İrday açıklamasında; “Unutulmamalıdır ki bu sınav ÖSYM için de yenidir. ÖSYM bu sınav için önümüzdeki sürede sadece bu sınavın gerekliliklerine uyan sorular hazırlayacaktır” sözlerine yer verdi. Ayrıca İrday, bu sınavın zorluk açısından belirli bir standarda oturması için 1-2 yıllık uygulamaya ihtiyaç olacağının altını çizdi.

TYT için hazırlanan örnek soru kitapçığında yer alan sorulardan bazıları şu şekilde:

Kamupersoneli.net – ANKARA