Sınavlar

TEOG Açık Uçlu Soru Örnekleri ve Cevapları MEB Tarafından Yayımlandı

Bilindiği gibi 2017 – 2018 eğitim yılı 8. sınıflar 1. dönem merkezi ortak sınavları 29 – 30 Kasım 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Gerçekleştirilecek olan TEOG sınavında öğrencilere çoktan seçmeli soruların yanı sıra açık uçlu sorularda yöneltilecektir.

Konu ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından önemli bir duyuru yayımlandı. Yayımlanan duyuruda açık uçlu soru örneklerinin ve cevaplarının yayımlandığı ifade edildi.

MEB’DEN YAYIMLANAN DUYURU

“Açık uçlu sorular, ilk etapta (1.Dönem Sınavı) Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerine ait sınavlarda kullanılacaktır. Bu derslerin her birinde yer alan 20 sorunun 18 tanesi çoktan seçmeli, 2 tanesi ise açık uçlu sorulardan oluşacaktır. 

Açık uçlu sorular, ölçme değerlendirme uzmanları tarafından oluşturulan belirtke tablosu çerçevesinde, ilgili test kitapçığı içerisinde uygun olan soru numarası ile yer alacaktır. Çoktan seçmeli soruların cevapları, önceki sınavlarda olduğu gibi optik cevap kâğıdı üzerine kodlanacaktır. Açık uçlu soruların cevapları da optik cevap kâğıdına yazılacaktır fakat bu cevaplama kodlama biçiminde olmayacaktır. Söz konusu soruların cevapları, cevap kâğıdı üzerinde ilgili soru için hazırlanan çerçeveli alana öğrenci tarafından kurşun kalemle okunaklı bir şekilde yazılacaktır. 

Açık uçlu soruların değerlendirilmesi, alanında deneyimli ve açık uçlu soruların değerlendirmesi konusunda eğitim almış öğretmenler tarafından yapılacaktır. Değerlendiriciler, öğrenci cevaplarını yapılandırılmış cevap anahtarına göre öğrenci kimlik bilgilerini görmeden nesnel yöntemlerle puanlayacaktır. 

Değerlendiriciler arası puan farkı oluşması, cevabın okunamaması gibi durumlarda öğrenci cevabı, üst değerlendiriciler tarafından tekrar değerlendirilecektir.
Öğrenci cevapları değerlendirilirken yazı güzelliği, harf eksikliği, imlâ veya noktalama yanlışlıkları göz önünde bulundurulmayacaktır. Ancak Türkçe dersinde doğrudan imlâ/noktalama sorusu soruluyor veya kelime/kavram farklılığı oluşuyor ise ayrı bir değerlendirme söz konusu olacaktır.

Öğrencilerimizi, velilerimizi ve tüm kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla genel ağ (internet) adresimizde (odsgm.meb.gov.tr) açık uçlu sorular ve yapılandırılmış cevap anahtarlarının örneklerini yayımlamış bulunmaktayız.”