Sınavlar

Yabancı Dil Bilgisi YÖKDİL Sınavı İle Ölçülecek

YÖK özellikle doktora öğrenciliği ve doçentlik başvuru süreçlerinde baraj niteliğinde olan dil yeterliliğini belirlemek amacı ile yeni bir sınav yapacak. Konu ile ilgili olarak Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç çeşitli açıklamalarda bulundu.

Başkan Saraç açıklamalarında “Bu amaca yönelik olarak yeni YÖK olarak yakın zamanda birçok yeni girişim başlattık. Bunların arasında yakın zamanda kamuoyu ile paylaşmış olduğumuz 100/2000 projesi (ülkemizin 100 öncelikli alanında 2 bin doktora insan kaynağı yetiştirilmesi), ihtisaslaşma odaklı bin araştırma görevlisi kadrosu gibi doktoralı insan kaynağının arttırılması projelerimiz yer almaktadır. Yine geçtiğimiz yıl yeniden düzenlemesi yapılan doçentlik başvuru kriterleri de bu kapsamdaki girişimlerimizin arasındaydı. Başlatılan bu yeni girişimlerimiz akademide olumlu bir şekilde değerlendirilmiş olmakla birlikte doktora öğrenci ve doçentlik başvuru süreçlerinde en önemli istek her iki süreçlerin de baraj niteliğinde olan dil sınavı sürecinin iyileştirilmesi yönünde oldu” ifadelerine yer verdi.

İlk Sınav Ne Zaman Yapılacak? 

Sınav tarihi hakkında Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç çeşitli bilgiler paylaştı. Başkan Saraç, “YÖKDİL sınavı için YÖK tarafından başlatılan bu çalışmada sınav sorularının hazırlanması süreci dil yetkinliği konusunda deneyimli Ankara Üniversitesi tarafından, sınavın organizasyonu ve uygulanması ise Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülmektedir. YÖKDİL sınavı ilk kez 5 Mart 2017 tarihinde tek oturumda 30 ilimizde gerçekleştirilecektir. Bu dönem için sadece İngilizce alanında yapılacak sınav gelecek dönemlerde Almanca, Fransızca, Arapça olarak da genişletilecektir ve yılda iki kez gerçekleştirilecektir” dedi.

Posta Gazetesinin haberine göre, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Saraç’ın verdiği bilgilere ilişkin sınav ücreti 75 TL olacak. Söz konusu sınava başta yükseköğretim kurumlarında lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyen adaylar, yabancı dil bilgisi seviyesini tespit ettirmek isteyenler, üniversitelerce kendilerinden dil yeterliliği puanı istenen öğrenciler ve diğer adaylar başvuru yapabilecek. Sınavın başarısı YDS sınavında uygulandığı gibi doktora başvuru sürecinden en az 55, doçentlik başvuru sürecinde ise en az 65 puan olması gerekecek. Ayrıca adaylar hem YÖKDİL sınavına hem de YDS’ye katılabilecekler. Her iki sınavında eşit geçerliliği olacak. 

Sınav Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

Söz konusu sınava başvurular 30 Ocak 2017 tarihinden itibaren başlayacak. Adaylara ” http://yokdil.yok.gov.tr “ web adresi üzerinden başvurularını yapabilecekler. 

Kamupersoneli.net | ANKARA

Bir Yorum

  1. Sınavı yapılacağı 30 il neresi acaba bilgisi olan var mı?