Sınavlar

YKS Türkçe Sorusu Çalındı İddiası!

Sosyal Medyada ve bazı sitelerde, 30 Haziran 2018 tarihinde ÖSYM tarafından gerçekleştirilen TYT sınavının Türkçe bölümünde sorulan bir paragraf sorusunun çalındığı iddia ediliyor.

Kamupersoneli.net olarak iddiayı sizler için araştırdık. ÖSYM tarafından sorulan paragraf soruları Bilim Teknik dergilerinden ve ya uluslararası geçerliliği olan makalelerden sorulmaktadır. Dolayısıyla deneme hazırlayan bazı dershanelerde de öğretmenler benzerlik taşıması amacıyla öğrencilerine bu tarz yerlerden sorular sormaktadır. Bugün yaşanılan, çalındığı iddia edilen soruda bu konuyu aslında özetlemektedir.

İşte O Soru:

Uyku üzerine araştırma yapan uzmanlar sallanmak ve uykuya dalmak arasındaki ilişkiyi daha derinlemesine inceledi. Yapılan araştırmaya göre hafifçe sallanan yatakta şekerleme yapan bireyler, sallanmadan uyuyanlara göre daha kısa sürede uykuya geçiyor ve daha derin uyuyor. Ayrıca sallanarak uyumak beyin dalgalarını da senkronize ediyor. Çalışmaya 12 adet sağlıklı erkek birey gönüllü olarak katıldı. Bunların hepsinin en belirgin özelliği uyku ile aralarının çok iyi olmasıydı. Bir hafta arayla, iki ayrı günde karanlık bir odada 45 dakikalık öğleden sonra uykusuna yattılar. Bir sefer normal bir yatakta, ikinci sefer ise hafifçe sallanan bir yatakta uyudular. İsviçreli uzmanlar çalışmaya katılan kişilerin beyinlerinin elektriksel etkinliğini EEG yöntemi ile ölçerek, sallanarak uyuyanların uykunun başlangıcındaki N1 dediğimiz hafif uyku aşamasına ve N2 dediğimiz derin uyku safhasına daha çabuk geçtiğini, ayrıca daha uzun süre derin uykuda kaldıklarını saptadılar. EEG testi sonucunda özellikle N2 safhasının son çeyreğindeki derin uyku ile ilgili yavaş beyin dalgası etkinliğinin de arttığı gözlemlendi. Derin uykuya çabucak geçen bireyler daha uzun ve kaliteli bir uyku saati geçirdi.

Üstteki soruda geçen makale 2011 yılına ait Bilim ve Teknik Dergisinden alınan bir makaledir. Yani soru çalma/ çalınması diye bir durum yoktur. Kaldı ki bahse geçen sorunun seçenekleride belirtilmemiş.

Kamupersoneli.net