Sınavlar

YÖK Başkanı Saraç, 2.YÖKDİL Sınav Tarihini Açıkladı

İlk kez yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) sınavı için başvurular 30 Ocak- 7 Şubat 2017 tarihleri arasında alındı.

İlk YÖKDİL sınavı ise 5 Mart’ta 30 ilde yapıldı. Adaylar, başvuru için 75 lira sınav ücreti ödediler. 

YÖKDİL sınavı; Yabancı Dil Sınavı’nın (YDS) yanında fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler ile sağlık alanlarında, adayların yeterliliğini belirlemeye yönelik yapıldı. 

2. YÖKDİL’in Tarihi Belli Oldu

YÖK Başkanı Saraç, ilk sınavın ardından adayların 2.bir sınav daha istediklerini açıklamıştı. Saraç, Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada; 

Değerli arkadaşlar, bildiğiniz üzere YÖKDİL Sınavına ilişkin yaptığımız anketler neticelenmiş, YÖKDİL Sınavını erken tarihte tekrarlamamıza dair anketimizde %68 oy oranı ile “EVET”,

İngilizce’ye ek olarak hangi dillerde talep olduğuna dair anketimizde ise %62 oy oranı ile “ARAPÇA” birinci gelmişti. Konuya ilişkin karar alırken anket sonuçlarını da mutlaka dikkate alacağımızı beyan etmiştik.

Sizlerden gelen taleplere ilişkin yaptığımız değerlendirmeler neticesinde 2.YÖKDİL Sınavının “09 Temmuz 2017” tarihinde yapılmasına ve bu sınavın İngilizce’ye ek olarak “Almanca, Arapça, Fransızca” dillerinde de yapılmasına karar verdik. Ayrıca bu yıla mahsus olmak üzere YÖKDİL Sınavını üç defa yapacağız.

Üçüncüsünü Kasım ayında yapmayı planlamaktayız. Bu yıldan sonra YÖKDİL Sınavı doçentlik ve lisansüstü takvimlerini de dikkate alınarak yılda iki defa yapılacaktır. Sizlerle birlikte aldığımız bu kararın hayırlı olmasını dilerim. “Yeni YÖK” olarak, alacağımız kararlara paydaşlarımızı ortak kılmaya devam edeceğiz.” dedi.

YÖKDİL Sınavı Hangi Alanlarda Geçerli?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, sınavın Yüksek lisans ve doktora eğitimi, doçentlik başvurularında; TUS ve DUS sonuçları ile yapılan yerleştirme işlemlerinde, öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına atamalarda (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, uzman, okutman, çevirici, eğitim-öğretim planlamacısı) alanlarında geçerli olduğunu açıklamıştı.

KAMUPERSONELİ.NET

Bir Yorum

  1. yds ve yökdil her ikiside osym merkezli yapılsın lütfen zaten öğrenci bilgileri ösym de mevcut iki farklı yer zor oluyor.