Soru Önergeleri

2017 Aralık Ayına Kadar Kaç Kişiye Ne Kadar İşsizlik Ödemesinin Yapıldığı Belli Oldu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na bir soru önergesi verildi. Verilen soru önergesinde Ömer Fethi Gürer 2017 yılı Aralık ayına kadar İşsizlik Sigortası Fonundan kaç kişiye ne kadar ödeme yapıldığını sordu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer soru önergesinde “4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 53. maddesi linçi fıkrasında “Bu kanunun gerektirdiği görev ve hizmetler için mali kaynak sağlamak, piyasa şartlarında kaynakları değerlendirmek, Kanunun öngördüğü ödemelerde bulunmak üzere ‘İşsizlik Sigortası Fonu’ kurulmuştur. Fon, Kurum Yönetim Kurulunun kararları çerçevesinde işletilir ve yönetilir” denilmektedir” diyerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na birkaç soru sordu. 

CHP Niğde Milletvekili “İşsizlik sigortası fonundan 2017 Aralık tarihine kadar kaç kişiye ne kadar ödeme yapılmıştır? Yapılan ödemelerin fon kaynağına oranı nedir?” sorusunu sordu.

SORU ÖNERGESİNİN DETAYLARI

BAKANLIKTAN YANIT GELDİ

Söz konusu soru önergesine ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun imzası ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yanıt verildi. Söz konusu yanıtta ise “İşsizlik sigortasına ilişkin veriler, Türkiye İş Kurumu internet sitesinde yayınlanmakta olan aylık işsizlik sigortası bültenlerinde yer almaktadır. İŞKUR tarafından 2017 yılında aktif işgücü programları kapsamında düzenlenen kurs ve programlara 508 bin 851 kişi katılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye İş  Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan bültenlere bakıldığında ise “Mart 2002 tarihinden 30.11.2017 tarihine kadar 9.079.536 kişi başvuruda bulunmuş, 5.765.621 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazanmıştır. Mart 2002 tarihinden 30 Kasım 2017 tarihine kadar toplam 18.147.413.393.-TL ödemede bulunulmuştur.” ifadelerine yer verildi. İşsizlik ödemelerine ilişkin tablo ise aşağıdaki şekildedir: