Soru Önergeleri

Avrasya Tüneli'nin Maliyeti ve Geçiş Ücretlerinin Dolar Üzerinden Belirlenmesi Hakkında Soru Önergesi Verildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal tarafından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a bir soru önergesi verildi. Verilen soru önergesinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a Avrasya Tüneli hakkında çeşitli konulara ilişkin sorular soruldu.

 Soru Önergesinin Detayları

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasanın 98. ve TBMM içtüzüğünün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

İstanbul trafiğine bir çözüm olacağı iddia edilen Avrasya Tüneli trafiğe açıldı. Avrasya Tüneli geçiş ücretleri Dolar üzerinden belirlenmesinin ardından KDV eklemesi yapılacağı ve vatandaşlardan isteneceği bilgisi de basına yansımıştır. Bu konuyla ilgili olarak aşağıdaki sorularımın yanıtlanması hususunu arz ederim.

1) Vatandaşlarımıza siyasi iktidar ve Sayın Cumhurbaşkanı tarafından sık sık dolarınızı bozdurun çağrısı yapılmakta olan şu günlerde, Avrasya Tünelinden geçiş ücretlerinin dolar üzerinden belirlenmesinin gerekçesi nedir?

2) Avrasya Tüneli’nin isminin belirlenmesi yönünde yapılan ve sonrasında iptal edilen ankette sonuç olarak hangi isim çıkmıştır? 

3) Avrasya Tüneli’nin isminin halk tarafından belirlenmesi yönünde yapılan anket ne gerekçe ile iptal edilmiştir? Tünelin isminin Avrasya olmasına kim/kimler veya hangi kurum tarafından ne gerekçe ile karar verilmiştir?

4) Bahse konu Avrasya Tüneli yap-işlet-devret modeli ile yapılmış olup, Avrasya Tüneli’ni yapan firmanın işletme süresince kazanması beklenen meblağ ne kadardır? Avrasya Tüneli’nin yapım maliyeti ne kadardır?