Soru Önergeleri

Sınır Ötesi Görev Yapan Askeri Personele Tazminat Ödemesi Yapılıyor Mu?

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu tarafından Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a bir soru önergesi verildi. Verilen soru önergesinde Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’a sınır ötesi görev yapan askeri personele tazminat ödemesinin yapılıp yapılmayacağı soruldu.

SORU ÖNERGESİNİN DETAYLARI

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu soru önergesinde “Fırat Kalkanı Operasyonunun başladığı günden bu yana Suriye’de bin bir zorluk içerisinde 1510 Terör Örgütü ile çatışma halinde olan askerlerimizin geride kalan aileleri manevi anlamda oldukça sıkıntılı günler yaşamaktadırlar. Çocukları ile birlikte geride kalan askerlerimizin eşleri operasyonun uzaması ile birlikte memleketlerine ailelerinin yanına dönmüşler, yaşamlarına bu şekilde devam etmeye başlamışlardır. Bunun yanı sıra askerlerimizin eşlerinin maddi anlamda zor günler yaşadığı da bizlere ulaşan aileler tarafından belirtilmiştir. Ülkemizin güvenliği için sınır ötesinde gece gündüz demeden kahramanca mücadele eden askerlerimize 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile verilen ek tazminatların ödenmediği aileleri tarafından dile getirilmektedir.

Söz konusu 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 66. maddesiyle, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 28. maddesine; “6245 sayılı Harcırah Kanunu kapsamında harcırah alanlar hariç olmak üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararlarına dayanılarak yabancı ülkelere birlik halinde veya münferiden gönderilen subay, astsubay, uzman jandarma, sivil memur, işçi, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erlere (40.000), erbaş ve erlere ise (20.000) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak aylık tutarı geçmemek Üzere, fiilen sınır ötesinde icra edilen görev süresince damga vergisi dahil hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat ödeneceği” hükmü eklenmişti. Böyle bu KHK ile yabancı ülkelere birlik halinde veya münferiden gönderilen subay, astsubay, uzman jandarma, sivil memur, işçi, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaş ve erlere aylık 3.730,36 Türk Lirasına kadar, er ve erbaşlara ise 1.865,18 Türk Lirasına kadar fiilen sınır ötesinde icra edilen görev süresince ve hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat ödeneceği belirtilmişti.

Ancak bu tazminatların düzenli olarak ödenmediği ve hatta bazı askerlerimize hiç ödenmediğinin dile getirilmesi vicdanları derinden yaralamaktadır.” ifadelerine yer verdi. Ayrıca CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu açıklamalarının yanı sıra soru önergesinde sınır ötesi görev yapan askeri personele tazminat ödemesinin yapılıp yapılmadığını sordu. 

DETAYLAR

Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER