Spor

2015-2016 Süper Lig Panaroması

Bu sezon 58. kez tamamlanan 2015-2016 Spor Toto Süper Lig Hasan Doğan Sezonu’nda Beşiktaş şampiyon olurken, Fenerbahçe, Torku Konyaspor, Medipol Başakşehir ve Osmanlıspor Avrupa kupalarında mücadele etmeye hak kazandı..


Süper Ligde 34 haftalık maratonun sonunda 79 puana ulaşan Beşiktaş, sezonu takipçisi Fenerbahçe’nin 5 puan önünde tamamlayarak şampiyon oldu. Teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde şampiyonluğa ulaşan siyah-beyazlı kulüp, gelecek sezon UEFA Şampiyonlar Ligi’nde doğrudan gruplarda mücadele edecek.

Türkiye’yi UEFA Şampiyonlar Ligi’nde temsil hakkı elde eden Fenerbahçe ise 2 eleme turunu geçtiği takdirde gruplara kalabilecek.

Süper Ligi 3. sırada bitiren Torku Konyaspor, UEFA Avrupa Ligi gruplarında direkt mücadele etme hakkı kazanırken, Avrupa Ligi vizesi alan diğer takımların gruplara kalabilmeleri için, lig 4’üncüsü Medipol Başakşehir’in 2, lig 5’incisi Osmanlıspor’un da ise 3 rakibini elemesi gerekiyor.

2015-2016 sezon sonunda ilk 2 sırayı alan ekipler UEFA Şampiyonlar Ligi’ne, üçüncü ve dördüncü bitirenler ise UEFA Avrupa Ligi’ne katılmaya hak kazandı. UEFA Avrupa Ligi’nde Türkiye’yi temsil edecek üçüncü takım ise, Ziraat Türkiye Kupası’nda şampiyonluğa ulaşacak ekip olacakken, kupa finalinde yer alacak Fenerbahçe’nin UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılmaya hak kazanması ve Galatasaray’ın UEFA Finansal Fair Play kriterlerine uymadığı gerekçesiyle 1 yıl Avrupa kupalarından men cezası bulunduğu için ligi 5. sırada bitiren Osmanlıspor, UEFA Avrupa Ligi’nde temsil hakkını eline aldı.

Süper Lige Veda Edenler

Süper Lig’e tutunma mücadelesini ilk kaybeden ekip Mersin İdmanyurdu oldumuştu. Sezon sonunda lige veda eden diğer 2 takım da son hafta belli oldu.
Medicana Sivasspor ve Eskişehirspor da gelecek sezon 1. Lig’de mücadele edecek

Gol Kralı Mario Gomez     

Beşiktaş’ın şampiyonluğuna çok büyük katkı veren Alman golcü Mario Gomez, gol krallığı yarışını da kazandı.

Sezonu 26 golle kapatan Alman golcü, 20 gollü Antalyasporlu Samuel Eto’o ve 19 gole ulaşan Akhisar Belediyesporlu Hugo Rodallega’nın önünde gol kralı tacını elde etti.

İç Saha ve Deplasman Performansları

İç sahadaki 17 maçta yenilmeyen Fenerbahçe, topladığı 45 puanla (14 galibiyet, 3 beraberlik) en başarılı takım olurken, sarı-lacivertli ekibi 43 puanla Beşiktaş ve 40 puana sahip Torku Konyaspor kulüpleri takip etti.

Evinde 15 puan toplayan Mersin İdmanyurdu (4 galibiyet, 3 beraberlik, 10 yenilgi) ise evindeki en başarısız ekip olarak dikkati çekti.

Deplasman maçlarında 36 puana (11 galibiyet, 3 beraberlik, 3 yenilgi) ulaşan Beşiktaş kulübünün ardından 29 puan toplayan Fenerbahçe ve 27 puanlı Osmanlıspor, dış sahada en fazla puan toplayan takımlar oldu.

Dış sahada en kötüler ise Mersin İdmanyurdu, 6 puanla (1 galibiyet, 3 beraberlik, 13 yenilgi), en kötü performansı sergileyen takım olarak kayıtlara geçti. 

Seriler

Bu sezon seri olarak Osmanlıspor 14, Fenerbahçe ile Torku Konyaspor 13, Beşiktaş ise 10 maç üst üste sahada yenilgi yüzü görmedi.
Lige veda eden ekiplerden Eskişehirspor 9, Mersin İdmanyurdu ise 8 maç üst üste mağlup oldu.

Eskişehirspor, Gaziantepspor, Kayserispor, Medicana Sivasspor ve Mersin İdmanyurdu üst üste onar maçı galibiyet alamadan ligi tamamladı.

Fenerbahçe’nin 17 müsabakada kalesini gole kapattığı sezonda Beşiktaş ile Torku Konyaspor ise 13 maçta gol yemedi. Kayserispor 18, Gaziantepspor 14, Mersin İdmanyurdu ise 13 karşılaşmada gol sevinci yaşayamadı.

Şampiyon Beşiktaş 2 maçta gol bulamazken, Fenerbahçe ise 3 müsabakada rakip filelere gol gönderemedi.

En farklı galibiyetler 

Antalyaspor’un Trabzonspor’u, Kasımpaşa’nın da Mersin İdmanyurdu’nu 7-0 mağlup ettiği müsabakalar sezonun en farklı müsabakaları oldu.
Bu iki karşılaşmayla, Mersin İdmanyurdu’nun 5-2’lik Beşiktaş ve Bursaspor mağlubiyetleri, Çaykur Rizespor ve Eskişehirspor’un Galatasaray’ı 4-3 yendikleri müsabakalar da en fazla gol atılan maçlar olarak dikkatleri çekti.
 
En erken gol

Ligin 16. haftasındaki Mersin İdmanyurdu-Kasımpaşa maçında ev sahibi ekipten Servet Çetin, 31. haftada Kasımpaşa-Osmanlıspor müsabakasında ise Kasımpaşa’dan Castro henüz ilk dakikada gol atmayı başardı.
Bu gollerden Castro’nun 20. saniyedeki golü, sezonun erken golü olarak kayıtlarda yerini aldı.

Hat-trick yapanlar

Sezon boyunca 9 oyuncu bir maçta 3 gol atarak, hat-trick yaptı.

Beşiktaş’tan Cenk Tosun, Çaykur Rizespor’dan Deniz Kadah, Eskişehirsporlu Gekas, Akhisar Belediyespor’dan Rodallega, Osmanlısporlu Ndiaye, Bursaspor’dan Necid, Kasımpaşa’dan Scarione, Galatasaray’dan Sinan Gümüş ve Antalyasporlu Ömer Şişmanoğlu, bir maçta 3 gol atma başarısı gösterdi.

En hırçın takım Trabzonspor

Sezon boyunca hakemler oyunculara bin 412 sarı ve 91 kırmızı kart gösterdi.  

Toplam 97 sarı ve 12 kırmızı kartla cezalandırılan Trabzonspor, 34 haftalık maratonda en hırçın ekip olurken, 74 sarı kart gören Gençlerbirliği’nde futbolcular takımlarını eksik bırakmadı.

Ligde ikişer kırmızı kart gören 10 futbolcu ise şunlar:

Quaresma (Beşiktaş), Pesqueira (Bursaspor), Oliveira, Elyasa Süme (Gaziantepspor), Mustafa Akbaş, Mabiala (Kayserispor), John Boye (Medicana Sivasspor), Gökçek Vederson (Mersin İdmanyurdu), Cavanda ve Aykut Demir (Trabzonspor).

Toplam 13 sarı kart gören Çaykur Rizesporlu Koray Altınay ile onikişer kez sarı kartla cezalandırılan Osmanlısporlu Musa Çağıran ve Medipol Başakşehir’den Mahmut Tekdemir en fazla sarı kart gören isimler oldu.

AA
Kamupersoneli.net  | Ankara