Stajyer Öğrencilere Aylık 491 TL ve Sigorta Fırsatı
Fen ve mühendislik bilimleri lisans öğrencileri son senelerinin bir yarı yılını staj yaparak geçirebilecek ve öğrencilere ayda 491 lira ödeme yapılacak.YÖK Başkanı Prof.
Fen ve mühendislik bilimleri lisans öğrencileri son senelerinin bir yarı yılını staj yaparak geçirebilecek ve öğrencilere ayda 491 lira ödeme yapılacak. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yapılan düzenleme ile ilgili “Beceri yetkinliği yüksek mezunlar iş dünyasına kazandırılacak” dedi.
1 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre, uygulamalı eğitimlerinde asgari ücretin net tutarının % 35 'i ödenecek bu kapsamda staj yapan öğrenci ayda 491 lira ücret almış olacak.
Üniversiteler, staj yapan bu öğrencilerin sigortalarını yapacak.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 1 Ocak 2023'e kadar devlet üniversitelerinde okuyan fen ve mühendislik bilimleri lisans öğrencilerinin son senelerinin bir yarı yılını özel sektör işletmelerinde, teknoparklarda, araştırma altyapılarında, Ar-Ge merkezlerinde ya da sanayi kuruluşlarında uygulamalı eğitimle tamamlamalarını zorunlu kılmaya yetkili olacak.
Uzmanlar yapılan bu uygulamanın, Türkiye'nin ekonomik büyümesi için atılması gereken bir adım olarak görüyor. Üniversite-sanayi arasındaki işbirliğini geliştireceği ve üniversite öğrencilerinin iş bulma konusunda kolaylık sağlayacağı düşünülüyor.
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı açıklamada:
“YÖK, her bir devlet üniversitesi senatosunun aldığı karar kapsamında düzenlemenin uygulanmasına karar verecek. Temel yaklaşım üniversitenin talebi. Uygulamanın her fakültede zorunlu olup olmayacağına üniversite karar verecek. Staj kurumunu üniversiteler belirleyecek. Özellikle fen ve mühendislik bilimlerinde okuyan öğrencilerimizin çoğu mezuniyetleri sonrasında sanayide çalışma eğiliminde. Ancak eğitimde beceri odaklı yetkinlikler yeterince kazandırılmadığından, istihdamda güçlükler yaşanıyor. Düzenlemeyle fen ve mühendislik programlarında bir yarıyıl süresince işyerinde eğitim yapmaları teşvik edilecek. Bu şekilde beceri yetkinliği yüksek mezunlar, iş dünyasına kazandırılacak ve üniversitelerin iş dünyasıyla işbirlikleri geliştirilebilecek.”
Kamupersoneli.net- ANKARA
Bakmadan Geçme





